SverigeMagdalena Andersson nomineras till ny partiledare för Socialdemokraterna

Magdalena Andersson nomineras till ny partiledare för Socialdemokraterna

Efter över en månads spekulationer. Idag kom beskedet. Och som väntat nomineras Magdalena Andersson till ny socialdemokratisk partiledare av partiets valberedning.

Magdalena Andersson föreslås bli ny partiledare för Socialdemokraterna. Det meddelar nu paritets välberedning. I ett mejl som gått ut till partiets medlemmar skriver valberedningen så här:

”Magdalena Andersson har det egenskaper som krävs för att leda vårt parti. Hon står tryggt med båda fötterna på jorden och är trygg i sina värderingar där rättvisa, jämlikhet, jämställdhet och frihet alltid varit vägledande.”

Den 3-7 november har Socialdemokraterna kongress, då kommer också en ny partiledare väljas. Eftersom samtliga 26 partidistrikt redan nominerat Andersson vore det en riktig kioskvältare om Andersson inte blir vald till ny partiledare.

Andersson har tackat ja till nomineringen, och säger att hon känner sig hedrad.

– Jag är stolt över att vara svensk. Men samtidigt så vet jag att Sverige kan bättre. För det första plågas vi av en gängkriminalitet som inte hör hemma i vårt land, säger finansministern till TT.

Efter det blir det statsministeromröstning i riksdagen. Om Andersson tolereras av riksdagen kommer hon bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

Magdalena Andersson är född 1967 i Uppsala. Hon har varit Sveriges finansminister sen 2014.

Läs mer

Populärt