PolitikStämmer det verkligen att regeringen vill satsa mer på familjeveckan än på...

Stämmer det verkligen att regeringen vill satsa mer på familjeveckan än på polisen?

I veckan har Moderaterna gjort sitt bästa för att hitta rätt ”spin” på regeringens nya budget. Men hur mycket av kritiken stämmer?

”Det är nästan provocerande att prata om familjevecka när vi borde göra allt för att stärka rättsväsendet”. Så sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en debatt med finansminister Magdalena Andersson i måndags.

”Är det svaret till alla de mammor som sett sina barn skjutas ihjäl?”, frågade M-toppen Elisabeth Svantesson i riksdagen.Även andra höga företrädare inom M, som Irene Svenonius och Johan Forssell, har kört på samma linje.

”500 miljoner mer till polisen. 3,5 miljarder till familjeveckan. Det är också en politisk prioritering”, skriver Forssell på Twitter.

Men hur ligger det då till? Väljer regeringen att prioritera familjevecka istället för polisen?

Nej.

Enligt regeringens budget för 2022 ligger satsningen på polisen på nästan 33 miljarder kronor. Det är faktiskt något mer än vad Polismyndigheten själva önskat i sitt budgetunderlag.

Från regeringens budgetproposition.

Dock är själv ökningen jämfört med förra året 500 miljoner – men även den siffran är tagen ur sitt sammanhang. Sammanlagt satsar regeringen 2,5 miljarder extra på rättsväsendet jämfört med förra året. De pengarna ska bland annat gå till ny teknik, till kriminalvården och avhopparverksamhet, enligt SVT.

Vad är då familjeveckan?

Familjeveckan innebär tre extra lediga dagar för dig som har barn som är mellan 4-16 år gamla. Framför allt är reformen till för föräldrar som inte kan jobba hemma men som vill ta ut en extra ledig dag när barnen till exempel har studiedag eller en klämdag.

Att införa en helt ny sådan reform kostar så klart pengar. Men att regeringen satsar mer på familjeveckan än på polisen stämmer helt enkelt inte när man räknar på totalen.

Läs mer

Populärt