fbpx
UtblickKaos i Kanada efter rekordstora skyfall

Kaos i Kanada efter rekordstora skyfall

I Kanada har flera dagars skyfall orsakat enorma översvämningar och lerskred.

De översvämningar som drabbat den kanadensiska provinsen British Columbia är de största på mer än hundra år. Bilder visar den omfattande förödelsen och alla vägar kring Vancouver, landets tredje största stad, är avskurna. Det rapporterar bland annat The Guardian.

Under bara två dagar föll lika mycket regn som förväntats under hela november. Vädret har nu blivit bättre, men effekterna av skyfallen kommer ta lång tid att åtgärda.

Situationen för räddningsarbetarna är extremt svår. Ofta når leran ända till midjan och vattenmassorna har spolat med sig mycket bråte, vilket gör det ännu svårare att nå fram till de som behöver hjälp.

En volontär i båt evakuerar en familj som strandats av de enorma vattenmassorna. Foto: Darryl Dyck/TT

Militären har kallats in för att dela ut förnödenheter till människor som strandats eller rädda de som befinner sig i en omedelbart farlig situation.

Dödssiffran väntas stiga

Hittills har en person hittats död sedan hon dragits med i ett jordskred. Myndigheterna befarar att dödssiffran kan stiga eftersom man ännu inte kunnat ta sig till alla områden som översvämmats.

Många bilister blev stående på de oframkomliga vägarna. Flera hundra räddades från en motorväg av militärhelikoptrar men minst två har anmälts som saknade.

Staden Abbotsford är en av de platser som drabbats allra hårdast av skyfallen. Foto: Jonathan Hayward/TT

Extremvädret har även orsakat stora skador på exempelvis byggnader och vägar och många tusen människor har fått överge sina hem. Jordbruksstaden Abbotsford utanför Vancouver är en av de värst drabbade. Här ligger stora landmassor under vatten och invånarna kämpar hårt för att rädda sina djur.

Översvämningar allt vanligare

Att skyfallen gav så stora konsekvenser tros hänga samman med att området hade en rekordvarm sommar. Värmen ledde till svår torka och flera bränder vilket gjort att marken inte kan ta upp lika mycket vatten som under andra år.

De stora regnmängderna rinner på grund av den hårda marken rätt ut i sjöar och vattendrag, som snabbt översvämmas.

Ett varmare klimat ökar risken för flera typer av översvämningar. Även i Sverige har vi upplevt fler översvämningar de senaste åren och även om dödsfall är mycket ovanliga kan de orsaka stora skador på egendom och infrastruktur.

Läs mer

Populärt