HemSverigeMassiv kritik mot högerns funkisskatt: "Ett svek"

Massiv kritik mot högerns funkisskatt: ”Ett svek”

I sin skuggbudget vill Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna att funktionsvarierade återigen ska beskattas hårdare än yrkesarbetande.

”Funkisskatten” är ett namn för att beskriva den skatteklyfta som funnits mellan de som lönearbetar och de som på grund av funktionsvariationer och eller sjukdom står utanför arbetsmarknaden.

I sin senaste budget tog regeringen bort den här orättvisan. Förutom skattesänkningar främst för låg- och medelinkomsttagare sänkte man skatten kraftigt på sjuk- och aktivitetsersättning. Det innebär att klyftan mellan yrkesarbetande och de som av olika anledningar inte kan arbeta försvinner.

I september skrev socialminister Lena Hallengren på Twitter om regeringens budget, och nämnde särskilt funkisskatten.

I sin nya skuggbudget utlovar M, SD och KD skattesänkningar för de som lönearbetar. Denna skattelättnad får inte de som lever av sjuk- eller aktivitetsersättning, alltså de som inte har möjlighet att komma in på den vanliga arbetsmarknaden. På det sättet återinför man en löneklyfta.

Att det orättvisa skatteläget kan komma att återinföras har mött massiv kritik. Funktionsrätt Sveriges ordförande Elizabeth Wallenius kallar förslaget för ”ett svek”.

Även organisationen FUB vänder sig emot högerns förslag och menar att det är en straffskatt.

– Vi är mycket kritiska till att människor med livslånga funktionsnedsättningar fortsatt ska betala mer i skatt. Det är orimligt och något vi aldrig kan acceptera, säger FUB:s förbundssekreterare Christina Heilborn i ett pressmeddelande.

Shekarabi kritisk

En annan som uttalat sig om funkisskatten är civilminister Ardalan Shekarabi. I en video på Facebook kallar han förslaget för ”skamligt”.

På Twitter efterfrågar han svar från M, SD och KD om varför de väljer att ge funktionsnedsatta och svårt sjuka människor högre skatt än arbetsföra.

Kan bli verklighet

Trots kritiken från såväl tunga politiker som organisationer för funktionsvarierade kan högerns budget komma att röstas igenom under onsdagen den 24 november. Det kan ske om regeringen inte får stöd för sin budget.

RELATED ARTICLES

Populärt