HemNyheterKommuner ökade andelen timmar från timvikarier under pandemin

Kommuner ökade andelen timmar från timvikarier under pandemin

Inom omsorgen är det extra viktigt att hålla nere smittspridningen och se till att personer i riskgrupp träffar så få personal som möjligt. Trots detta var det flera kommuner som istället ökade timvikariers del av arbetet.

En av de viktigaste delarna för att minska covid-pandemins verkningar var, och är, att minska smittspridningen. Eftersom covid smittar via nära kontakt ska antalet nära kontakter hållas så lågt som möjligt.

Inom omsorgen måste personal komma nära boende och brukare. För att minska smittspridning har man använt skydd, exempelvis masker, och försökt hålla nere antalet personal som varje person träffar.

En viktig del i att hålla nere antalet personal är att inte förlita sig på timvikarier utan ha fast anställda. Nu visar en granskning från SVT att många kommuner trots detta ökat andelen timmar från timvikarier under pandemin.

Kommunerna som ökade timvikariernas timmar

Allra mest har andelen timvikarietimmar ökat i Mölndal. Sedan 2019 har andelen ökat med 8,3 procent. Timvikariernas timmar var lika mycket som 113 heltidstjänster.

I Uppsala ökade timmarna med 1,2 procent, men det innebär att det var timvikarietimmar som motsvarade hela 453 heltidstjänster.

Andra kommuner där andelen timmar från timvikarier ökade mycket är Skellefteå, Varberg, Lidingö och Uddevalla.

Läs hela granskningen här.

Kommuner med färre timvikarier

I andra kommuner har utvecklingen istället gått åt rätt håll. I Kalmar har timvikariernas timmar minskat med 8,1 procentenheter och nu står fast- eller visstidsanställd personal för 97,2 procent av alla omsorg i kommunen.

Andra kommuner där utvecklingen går från otrygga anställningsformer till fasta anställningar är Sigtuna, Falun, Huddinge och Södertälje.

RELATED ARTICLES

Populärt