PolitikPolisen får fler verktyg mot den organiserade brottsligheten

Polisen får fler verktyg mot den organiserade brottsligheten

Regeringen ger nu polis och åklagare fler verktyg i kampen mot kriminella gäng. Ändringarna gör det ännu svårare för den organiserade brottsligheten att gömma digitala bevis.

Magdalena Andersson har sedan hon tillträdde som statsminister talat om tre samhällsproblem hennes regering ska tackla. Det handlar om att ta tillbaka den demokratiska kontrollen av välfärden, driva på den gröna industriella revolutionen och minska segregation och organiserad brottslighet.

Nu ökar man takten i arbetet mot den organiserade brottsligheten.

– Min regering kommer att vända på varenda sten för att bryta segregationen och knäcka gängen. Regeringen kommer inom kort att fatta beslut om att ge nya verktyg till våra brottsbekämpande myndigheter, skriver Magdalena Andersson på Facebook.

Ett stort problem för polis och åklagare är att många av våra lagar fortfarande utgår från att information finns på papper. Så fungerar det ju inte längre, och allra minst inom den organiserade brottsligheten.

Det har alltså tidigare varit svårt för polisen att kunna samla bevis om gängen bara planerat sin verksamhet digitalt.

Nytt tvångsmedel

Det har funnits ett kryphål i lagen som utnyttjats av kriminella. Om man sparat uppgifter som kan användas som bevis på en molntjänst, istället för direkt i datorn eller telefonen, har polisen inte haft möjlighet att söka upp det. Nu täpps hålet till med ett nytt tvångsmedel som heter genomsökning på distans.

Det kommer alltså inte spela någon roll om bevis för brottsliga handlingar, allt från narkotikasmuggling till beställningsmord, är skrivet på papper, finns sparat i telefonen eller lagts upp i molnet.

Den grova organiserade brottsligheten är mycket försiktig och har ofta lyckats sopa undan sina spår genom att utnyttja regelverkets svaga punkter. Nu kan polis och åklagare hitta bevisen trots de här försiktighetsåtgärderna.

Fler verktyg mot kriminalitet

En annan efterlängtad förändring är att det kommer bli tillåtet för polis att låsa upp en misstänkts telefon med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning.

Dessutom kommer polisen även kunna övervaka meddelanden mellan misstänkta och deras närstående, vilket inte var tillåtet tidigare.

Att kunna använda meddelanden mellan misstänkta och närstående är extra viktigt i fall som rör våld och hot i nära relationer. Många som utsätter en nära relation, exempelvis sin nuvarande eller tidigare partner eller sitt barn, för brott skriver hotfulla och hatiska meddelanden.

Så som lagen såg ut tidigare kunde de här meddelandena inte användas när brottet utreddes eftersom brottsoffret såklart inte var misstänkt för brott, och man bara kunde övervaka misstänkta. Det är orimligt att en misstänkt ska ha starkare juridiskt skydd för att offret är någon i familjen, så det här är en mycket välkommen lagändring.

De här förändringarna, som är mycket efterfrågade av polis och åklagare, ska införas så snart som möjligt.

Läs mer

Populärt