HemNyheterSvenska storföretag mörkar sina klimatutsläpp

Svenska storföretag mörkar sina klimatutsläpp

Storföretag som Volvo, Atlas Copco och SAS mörkar upp till 95 procent av företagens faktiska klimatavtryck.

De flesta storföretag redovisar idag sin utsläpp av koldioxid. Tanken är att konsumenter och investerare ska ha möjligheten att välja företag som arbetar för att minska klimatförändringar och välja bort de värsta miljöbovarna.

En granskning från Ekot visar att många svenska storföretags siffror är felaktiga. Det beror på att de inte tar med utsläppens hela kedja, utan bara tar upp de utsläpp som sker direkt av bolaget.

Genom att inte redovisa hela kedjan, det som kallas för Scope 3, kan exempelvis Volvo låta bli att rapportera 95 procent av de koldioxidutsläpp som deras produkter faktiskt skapar.

Siffertrixande från Volvo

De allra flesta storbolag redovisar idag hela sin klimatpåverkan inklusive de indirekta utsläppen. Det tiotal som valt att inte ha med de här siffrorna är alltså ett undantag.

Lastbilsjätten Volvo, där Ekots granskning visar att de indirekta utsläppen står för 95 procent av utsläppen, hävdar att det saknas standarder i branschen för att mäta korrekt. Samtidigt lyckas deras svenska konkurrent Scania att ta fram exakt de siffror Volvo väljer att inte redovisa.

För om man tittar på Volvos årsredovisningar verkar det som att just de indirekta utsläppen är något man har koll på internt. I flera fall redovisar de nämligen hur mycket koldioxid man sparar genom att välja just Volvos modeller.

För att kunna presentera koldioxidvinster under en lastbils hela livscykel måste de alltså räknat ut de indirekta utsläppen. Men Volvo väljer alltså att bara presentera de siffror som går att tolka som klimatsmarta.

Välkända storbolag

Bland företagen som inte rapporterar hela sitt klimatavtryck finns även livsmedelsjättar som Ica, Coop och Axfood. På direkt fråga om varför man inte redovisar sina indirekta utsläpp svarar Axfood att datan idag är för ”skakig”.

Alla tre bolagen uppger att de arbetar på att ta fram den faktiska klimatpåverkan av hela deras utbud av livsmedel. De vill dock inte säga när de kommer kunna ta fram de här siffrorna.

Andra bolag på listan är Stena, SAS och industrijättar som Boliden och Atlas Copco. Just Atlas Copco medger att de indirekta utsläppen utgör en majoritet av bolagets klimatpåverkan, men redovisar inte hur stora mängder det rör sig om.

Det kan finnas många fler bolag som mörkar sina utsläpp eftersom man i granskningen bara tittade på de 50 bolag som har störst klimatavtryck.

Hela listan på storföretagen som inte redovisar sin utsläpp kan du läsa här.

RELATED ARTICLES

Populärt