fbpx
PolitikFortroendet rusar för Andersson - Kristersson långt efter

Fortroendet rusar för Andersson – Kristersson långt efter

Statsminister Magdalena Andersson har imponerande förtroendesiffror i en ny mätning. Glappet mellan henne och Ulf Kristersson (M) växer stadigt.

Det går bra i opinionen för statsminister Magdalena Andersson. Det visar en ny förtroendemätning från Sifo, som beställts av Expressen.

I mätningen uppger varannan deltagare att de har stort eller mycket stort förtroende för statsministern. Det är en historiskt starkt siffra som exempelvis företrädaren Stefan Löfven bara uppnått under kortare perioder.

Det är en ökning med två procentenheter sedan förra mätningen, som var den första där Magdalena Andersson var med.

Fötroendet för Moderaterna partiledare Ulf Kristersson ligger relativt stilla och han har i mätningen förtroende från 34 procent av de svarande. Glappet växer därmed mellan statsministern och den som anses vara hennes största hot från högerkoalitionen.

Rejält ras för Lööf

Den som väljarna tycks straffa mest för den senaste tidens politiska turbulens är Centerpartiets Annie Lööf. Sedan den senaste mätningen har hennes förtroende rasat med 8 procentenheter. Det är den enskilt största förändringen i mätningen.

Lööfs förtroendesiffra hamnar på 22 procent, vilket gör att hon rasar från en tredjeplats till en sjätteplats bland partiledarna.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har samtidigt ökat med fyra procentenheter och tar därmed över tredjeplatsen på 32 procent.

Andersson populär i andra partier

Att Magdalena Andersson är populär i de egna leden är kanske ingen nyhet. Den nya mätningen visar dock att hon även har högt förtroende hos andra partiers väljare. Som exempel har Miljöpartiets väljare har högre förtroende för Andersson än för sina egna språkrör.

Magdalena Andersson har bara varit med i förtroendemätningarna sedan oktober. I de mätningar hon varit med har hon fått vad som närmast kan beskrivas som en drömstart. Det är svårt att bedöma hur framtiden ser ut, men tydligt är att den nya statsministern har ett brett förtroende hos svenska folket.

Läs mer

Populärt