fbpx
OpinionAnalys: Felet är inte doktorsappar – felet är (som vanligt) vinster i...

Analys: Felet är inte doktorsappar – felet är (som vanligt) vinster i välfärden

Problemet är inte i digital vård som koncept utan att välfärdens medel används till privata företags vinster. Det skriver MT:s Lisa Aggeborn.

De senaste åren har fler företag som erbjuder digitala vårdtjänster dykt upp. Från ditt egna hem kan du nu besöka läkare eller andra vårdinstanser, få dina recept påfyllda eller fråga om det där födelsemärket som du dragit dig för att söka vård för.

Självklart är det skönt att slippa ta sig till en vårdcentral för småsaker som du kanske annars bara skulle strunta i. Resultatet blir tyvärr att många besök hos nätläkarna rent krasst inte skulle behövas. 

Det är allt för lätt att fråga läkare om en lättare huvudvärk eller ett ryggont som man egentligen vet är träningsvärk. Men varje gång du kopplas fram till en läkare kostar det vården i din region omkring 500 kronor.

Debatten om vad den verkliga kostnaden för alla doktorsappar har blivit allt mer högljudd. Många skulle nog egentligen, trots att det är så smidigt, hellre använda vårdalternativ som inte utarmar välfärden. Helst skulle man nog inte behöva välja, utan använda digitala tjänster som är bekostade av allmänna medel.

Grejen är att det redan finns. I många regioner i Sverige finns redan digitala vårdtjänster i regionens regi, och fler är under utveckling. Det är tjänster som är en del av vår gemensamma välfärd och som alltså inte ger mer pengar i “välfärdsentreprenörers” fickor.

Felet ligger självklart inte i digital vård som koncept. Det är både praktiskt och nu under pandemin ofta en förutsättning för en säker vård. Felet ligger (som vanligt) i att välfärdens medel används till privata företags vinster.

Varför använder då Stockholmare Kry istället för Alltid Öppet? Varför väljer patienter i Dalarna Min Doktor snarare än regionens egen app Min vård? Kan det vara så enkelt att man inte vet att de finns? Ingen ansvarsfull region kan matcha de privata vårdföretagen aggressiva och dyra marknadsföring.

I region Norrbotten ville man stoppa utbetalningarna till vårdtjänster utanför länsgränserna och istället satsa på att utveckla den egna vårdplattformen Digitalen. Istället sitter man nu fast i avtal som gör att miljonerna fortsätter strömma till privata vårdföretag.

Jag förespråkar inte att förbjuda de privata vårdapparna. De kan fortsätta finnas för alla som av någon anledning föredrar att använda dem. Men då ska de konkurrera på lika villkor, istället för att roffa åt sig enorma summor av våra skattepengar.

Men det är inte självklart att vi måste lägga oss platt för privata vårdföretag. Det går faktiskt att strama upp regelverk och göra det svårare att skapa privata vinster av skattepengar. Det går att ta tillbaka kontrollen över vår gemensamma välfärd.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt