fbpx
HemPolitikFortsatt högt förtroende för Magdalena Andersson – Kristersson tappar

Fortsatt högt förtroende för Magdalena Andersson – Kristersson tappar

I den senaste mätningen uppger över hälften att de har förtroende för statsministern. Sämre går det för Moderaternas Ulf Kristersson.

Sedan hon tillträdde har Magdalena Andersson (S) varit den av partiledarna som haft högst förtroende. Den trenden fortsätter även i Sifos januarimätning, som utförts på uppdrag av Expressen.

Anderssons förtroendesiffra ligger på 51 procent, vilket är en ökning på en procentenhet sedan mätningen i december. Mer än hälften har nu alltså förtroende för statsministern.

– Det är inte enbart en smekmånad utan en väldigt bra start, hon har hållit sig runt 50 procent i tre mätningar. Sedan är det inte säkert att siffrorna står sig till valet, men det kan inte längre betraktas som en tillfällig uppgång, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Expressen.

Det går desto trögare för Ulf Kristersson (M). Han tappar två procentenheter sedan förra mätningen och landar på 32 procent.

Sedan Andersson tillträdde har förtroendeskillnaden mellan statsministern och den kanske främsta utmanaren bara ökat och närmar sig nu 20 procentenheter.

Ökar bland män

Det är en stor klyfta mellan hur män och kvinnor röstar i Sverige och det speglas även till viss del i förtroendesiffrorna.

Den partiledare som kvinnor har näst mest förtroende för är Centerpartiets Annie Lööf medan männen har näst mest förtroende för Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Eftersom glappet mellan könen är så stort är dock Moderaternas Ulf Kristersson sammantaget den partiledare med näst mest förtroende.

Den partiledare som har starkast förtroende bland både kvinnor och män är Magdalena Andersson. Framförallt stärker hon sin ställning bland männen, där det nu är 45 procent som uppger att de har förtroende för henne.

Motsvarande siffra bland kvinnor är 57 procent.

Förtroende under tio procent

Tre partiledare har i mätningen ett förtroende hos mindre än tio procent. Lägst förtroende har Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på sju procent. En procentenhet mer har hennes språkrörskollega Per Bolund.

Skillnaderna sedan förra mätningen ligger inom felmarginalen, men enligt Sifos Toivo Sjörén är tendensen att språkrörens förtroende inte ökat av att lämna regeringen, utan snarare tvärtom.

Det är även fortsatt uppförsbacke för Nyamko Sabuni (L) som efter ett tapp på två procentenheter landar på nio procent i mätningen.

Förtroende för partiledare, januari

Magdalena Andersson (S): 51 procent
Ulf Kristersson (M): 32 procent
Jimmie Åkesson (SD): 29 procent
Nooshi Dadgostar (V): 29 procent
Ebba Busch (KD): 25 procent
Annie Lööf (C): 24 procent
Nyamko Sabuni (L): 9 procent
Per Bolund (MP): 8 procent
Märta Stenevi (MP): 7 procent

RELATED ARTICLES

Populärt