PolitikOtydliga beskeden om SD i partiledardebatten

Otydliga beskeden om SD i partiledardebatten

Under partiledardebatten pressades både Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (SD) om hur de tänker sig att de ska bilda regering utan SD vid en eventuell valvinst.

I årets första partiledardebatt var tonläget stundtals högt och ett antal frågor lyftes. Högt på agendan stod elpriserna, en diskussion som kom i kölvattnet av regeringens tillkännagivande om att man kommer att stötta de svenskar som får betala allra mest med ett statligt tillskott på sex miljarder kronor.

En annan viktig fråga är regeringsfrågan, alltså vilka partier som skulle ingå i en regering om Socialdemokraternas Magdalena Andersson eller det högerkonservativa blocket med M, SD, KD och eventuellt L skulle få i uppdrag att bilda en regering.

Skarpt replikskifte

Under ett replikskifte pressades Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i regeringsfrågan av statsminister Magdalena Andersson.

Replikskiftet inleddes med att Busch avkrävde Andersson på svar om Miljöpartiet skulle vara en del av regeringen om Socialdemokraterna bildar regering efter valet. Anderssons svar var att det parlamentariska läget är komplicerat och att Socialdemokraterna står fast vid sitt tidigare beslut att gå till val som ett enskilt parti.

Ett så direkt svar ville Ebba Busch först inte ge på frågan om hon ser framför sig att SD kommer att sitta i regering om hennes sida vinner riksdagsvalet i höst. Men efter påtryckningar gav hon ett svar som liknar de hon gett tidigare:

– Vårt alternativ är tydligt där fyra partier vill se en annan regering. Där M och KD är i regeringsställning, säger Busch under debatten.

Ebba Busch har ett flertal gånger lyft den här modellen, där M och KD skulle sitta i regering med stöd från framförallt SD, men hon har även sträckt ut en tydlig hand till SD och lovat dem ”väldigt stort inflytande”.

Olika bud i regeringsfrågan

Även Ulf Kristersson fick lov att bekänna färg gällande samarbete med Sverigedemokraterna. Hans svar lät dock annorlunda än tilltänkte regeringspartnern Ebba Busch.

Kristersson gav inget rakt svar på om man vill fördjupa samarbetet med SD utan menade att han var öppen för att hitta sakpolitiska lösningar med alla partier.

Han passade även på att kalla Sverigedemokraternas historia för ”unken” men att det bara var upp till SD själva att göra upp med denna unkna historia.

Svaret från Sverigedemokraterna

Det är svårt att överblicka hur M och KD egentligen tänkt skapa en regering om de lyckas vända opinionen. I den senaste mätningen från Novus/SVT är SD större än M, vilket i allra högsta grad kan påverka SD:s vilja att vara enbart ett stödparti.

Från SD:s toppskikt låter det radikalt annorlunda när det gäller frågan om hur en regering skulle kunna se ut efter valet.

– Om de tror att de ska kunna bilda en sådan regering så tror jag att det inte kommer att gå så bra för dem, sa Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof till Svenska Dagbladet i slutet av november 2021 angående en regeringen med enbart M och KD.

Även partiledaren Jimmie Åkesson har en annan åsikt än Busch och Kristersson. Under partiets landsdagar i höstas sa han att partiet siktar på att sitta i regeringsställning och att han själv vill bli statsminister.

Om inget radikalt sker med opinionsläget kommer SD vara helt nödvändigt för att Kristerssons dröm om att bli statsminister skulle kunna gå i uppfyllelse. Om man ska tro SD kommer denna dröm inte uppfyllas utan att dela med sig av regeringsmakten. Hur M och KD planerar att förhandla bort SD:s krav är fortfarande ytterst dunkelt.

Läs mer

Populärt