fbpx
HemPolitikMäktiga förtroendeökningen för Magdalena Andersson

Mäktiga förtroendeökningen för Magdalena Andersson

I den senaste förtroendemätningen från SVT/Novus dominerar Socialdemokraternas Magdalena Andersson.

Valårets första mätning av väljarnas förtroende för partiledarna är trevlig läsning för statsminister Magdalena Andersson. I mätningen från SVT/Novus har den socialdemokratiska ledaren har en förtroendesiffra på 53 procent.

Det är den högsta noteringen för någon politiker på ett decennium. Senast en politiker hade lika höga siffror var under 2012 när Fredrik Reinfeldt hade som högst förtroende.

Sedan mätningen i november har förtroendet för Andersson ökat med 13 procentenheter. Förutom hennes mäktiga ökning är det få och små förändringar i de övriga partiledarnas förtroendesiffror.

Populär hos många

Magdalena Anderssons höga förtroende beror dels på att hon har ett massivt stöd i de egna leden och dels på att hon är populär även bland oppositionspartiernas väljare.

– Anledningen till varför hon kan komma över 50 procent i förtroende är för att även moderater och sverigedemokrater har förtroende för Magdalena Andersson, och detta i en helt annan nivå än vad Stefan Löfven hade, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till SVT.

Bland moderatväljare har närmare en tredjedel ganska eller mycket stort förtroende för Magdalena Andersson. Bland Sverigedemokraternas väljare är det runt en sjättedel som uppger att de har förtroende för statsministern.

Förtroende för partiledarna

V: 30 % (± 0)
S: 53 % (+13)
MP/Stenevi: 6 % (-2)
MP/Bodström: 6 % (-4)
C: 22 % (-1)
L: 6 % (-3)
M: 33 % (±0)
KD: 28 % (+4)
SD: 26 % (-3)

RELATED ARTICLES

Populärt