fbpx
OpinionAnalys: Moderaterna kommer med utspel, inte politik

Analys: Moderaterna kommer med utspel, inte politik

Att skrika högst och först är inte politik, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

I ett skrämmande läge är det väldigt viktigt att de som styr Sverige prioriterar att sprida trygghet. Magdalena Anderssons skyhöga förtroendesiffror är ett kvitto på att svenska folket tycker att hon tagit det ansvaret.

Mer oroväckande är att Moderaterna, den största utmanaren i höstens val, väljer att göra precis tvärtom.

Så fort det händer något reagerar M inte med föra politik. Istället reagerar de med utspel.

För ett utspel är inte politik. Det är en snabbt ihopsnickrad början till ett politiskt förslag. Det är ett populistiskt tilltag för att bara försöka spela på allmänhetens upprörda känslor istället för att driva på för förändring.

Ett utspel behöver inte ha stöd i verkligheten eller i lagtexten. När det sker en skjutning kan ett rättsligt svajigt utspel om visitationszoner och ”dubbla straff för gängkriminella” ge Moderaterna en plats i debatten. Men att skrika först och högst är inte politik.

När Magdalena Andersson i de första skälvande timmarna av ett säkerhetspolitiskt kaos inte ville säga ordet ”invasion” svarade M återigen med utspel.

Gunnar Hökmark frågar sig på debattplats om Andersson ”förstår allvaret” och högt uppsatta moderater sprider genast en elakt ihopklippt video som ska framställa statsministern som inkompetent.

När bränsle- och elpriser stiger rusar moderater fram med utspel om fantasiåtgärder som ska införas NU, när det i den verkliga världen handlar om oerhört komplexa system.

När regeringen på rekordfart sedan presenterar stödpaket av historisk storlek kan den som gjort utspel hävda att det är för lite och för sent.

Vad vill Moderaterna egentligen åstadkomma med sina utspel? Problemet som uppstår är att de låter mycket men bara slår in öppna dörrar. Tror Ulf Kristersson och hans närmaste att någon är för skjutningar? Tror de att regeringen njutningsfullt gnider händerna när elpriserna ökar? Tror de att Magdalena Andersson egentligen stöttar Putin?

Självklart är det inte så, och det vet de såklart mycket väl. Men som ett faktiskt regeringsdugligt parti så måste S svara på en förändrad omvärld med insatser som går att genomföra. Och det är väldigt mycket svårare än utspel.

Att sitta i opposition är annorlunda än att sitta i regering. Men att sakna regeringsmakten gör inte att det är fritt fram att lägga fram förslag som man vet aldrig kan bli verklighet.

Moderaterna verkar vilja ha en valrörelse enligt devisen ”fort och fel” och dränka väljarna i klatschiga men ihåliga förslag. Men när testballongerna om och om igen punkteras kommer väljarna att märka det.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt