fbpx
HemUtblickBrand vid kärnkraftverk i natt – ryska styrkor uppges tagit kontrollen

Brand vid kärnkraftverk i natt – ryska styrkor uppges tagit kontrollen

Ryska styrkor har tagit kontroll över det stora kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina, enligt den ukrainska militären. Det ryska angreppet i natt utlöste en brand i kärnkraftverket som släcktes under morgonen.

Det ryska angreppet rapporteras ha pågått under större delen av natten, och räddningstjänsten uppges ha hindrats från att försöka släcka branden.

Den ukrainska militären säger i ett uttalande på fredag morgon att ryska styrkor tagit kontroll över kärnkraftverket, rapporterar AP. Branden var då släckt och inga dödsfall har rapporterats efter striderna.

En byggnad bredvid en av verkets sex reaktorer och ett laboratorium ska ha drabbats av branden. Kärnkraftverkets talesperson Andrij Tuz säger att branden uppstod efter attacken.

– Det finns ett riktigt hot om atomfara i den största kärnenergianläggningen i Europa, sade Tuz i en video publicerad på Telegram.

Vädjan om hjälp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjade under natten på nytt om omvärldens hjälp:

– Europa måste vakna nu. Den största kärnkraftsanläggningen i Europa brinner. Just nu skjuter ryska stridsvagnar mot kärnkraftsenheter. Det är stridsvagnar som har värmekameror, så de vet vad de skjuter mot. De var förberedda på det här, säger Zelenskyj i ett videomeddelande på Twitter.

Vid 05-tiden rapporterar BBC att Dmytro Orlov, borgmästare i närliggande Enerhodar, har sagt till lokala medier att angreppet mot anläggningen är över. Strax därefter skriver räddningstjänsten på Facebook att branden är släckt. Inga dödsoffer har rapporterats.

Varning för katastrof

Andrij Tuz säger till ukrainsk tv att reaktorn närmast branden håller på att renoveras och inte är i drift, men att det finns kärnbränsle i den. Under natten har räddningstjänsten inte kommit åt att släcka eftersom de beskjutits, men vid 05-tiden svensk tid meddelades att brandmännen kan ta sig fram till branden.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba varnade på Twitter för en potentiell kärnkraftskatastrof tio gånger värre än Tjernobyl: ”Ryssarna måste OMEDELBART upphöra att skjuta, släppa fram brandmän, upprätta en säkerhetszon!”

Anläggningen Zaporizjzja nära staden Enerhodar är ett av de största kärnkraftverken i Europa. Det står för ungefär en fjärdedel av Ukrainas energiproduktion.

Ingen förhöjd nivå

Det internationella atomenergiorganet IAEA skriver på Twitter att man är i kontakt med ukrainska myndigheter om utvecklingen.

IAEA säger vidare att det inte har registrerats någon förhöjd nivå av radioaktivitet.

– Varje kärnkraftverk har robusta säkerhetssystem, säger forskaren och författaren Mariana Budjeryn till TT.

– Men inget system är designat för ett fullskaligt krig, och det finns inget sätt att förutse allt som kan hända i ett kärnkraftverk. IAEA-medlemmarna har kommit överens om att en attack mot ett kärnkraftverk är i nivå med brott mot FN-stadgan. Vi ser betydande brott mot internationell norm som bryts just nu. Jag är personligen extremt oroad, med tanke på att jag fortfarande minns Tjernobyl.

Nytt säkerhetsrådsmöte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj pratade under natten med USA:s president Joe Biden liksom Kanadas och Storbritanniens premiärministrar Justin Trudeau och Boris Johnson om attacken.

Ett uttalande från Downing Street i Londons säger att ”premiärministern sade att Putins hänsynslösa agerande nu direkt kan hota säkerheten i hela Europa”. Enligt uttalandet kommer Johnson inom kort att begära ett extramöte i FN:s säkerhetsråd.

RELATED ARTICLES

Populärt