fbpx
NyheterExpert: Verklig möjlighet för Ukraina att vinna

Expert: Verklig möjlighet för Ukraina att vinna

Den ryska framryckningen i Ukraina har i stort stannat av, enligt brittiska underrättelseuppgifter. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi ser det som en möjlig vändpunkt.Nu finns det en reell möjlighet för ukrainarna att vinna segrar och kanske vinna kriget, säger han.

Storbritanniens försvarsdepartement uppger att Ryssland av allt att döma har kört fast på alla fronter.

”Ryska styrkor har gjort minimala framsteg på land, till sjöss och i luften de senaste dagarna och fortsätter att lida kraftiga förluster”, skriver departementet i en uppdatering om läget.

Enligt den senaste uppskattningen från amerikansk underrättelsetjänst har hittills över 7 000 ryska soldater dödats i invasionen.

Snart nått kulminationspunkten

Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan, förklarar att det för Rysslands del är kritiskt att få igång sina underhållslinjer och avlösa sina utmattade soldater.

– Nu har man snart nått det som vi kallar kulminationspunkt. Då har man gett det man har och orkar inte mer. Man har kvar styrkor men saknar förmåga att göra nya offensiver. Man har varken förmåga till taktisk eller operativ rörlighet. Då finns det inte mycket mer att göra än att bara försvara sig, säger han.

– Alla tecken tyder på att ryssarna är hårt trängda underhållsmässigt. Det saknas resurser att genomföra några egentliga offensiva operationer.

Lokala motanfall

En betydelsefull punkt är om de ukrainska försvararna fortsatt kan hålla stånd i Charkiv i nordöst och Mariupol i sydöst, enligt Joakim Paasikivi.

– Om Ryssland skulle ta någon av dem kan ryssarna börja omdisponera och börja manövrera. Det är fortfarande svårt, de blir ju inte fräschare, men de kan frigöra förband att börja manövrera med.

TT: Kan Ukraina komma att slå tillbaka?

– Ukraina håller på med lokala motanfall hela tiden. Framför allt slår ukrainarna mot de ryska underhållsvägarna och nu också mot staber. Med tillskottet med modernt materiell, pansarvärnsvapen och UAV:er (drönare) som nu kommer från USA och Turkiet, då är ryssarna illa ute, säger Joakim Paasikivi.

– Jag har inte trott det tidigare, men nu finns det en reell möjlighet för ukrainarna att vinna segrar och kanske vinna kriget, så till vida att ryssarna inte längre har en offensiv förmåga. Om det sedan leder till en förhandlingslösning eller ett ryskt ensidigt tillbakadragande är svårt att säga.

”Lite av en gåta”

Något som förbryllar många militärexperter är varför Ryssland inte använder mer av sitt flygvapen.

Joakim Paasikivi kallar det ”lite av en gåta”, men hänvisar till observationer om att Ryssland helt enkelt inte verkar klara av komplexa insatser som kombinerar mark- och flygstridskrafter.

– På övningar har man sett ett mönster där man haft ett fåtal flygplan och inte gjort några större flygoperationer. Det verkar gå igen här, man har ingen förmåga. Jag och många med mig trodde att Ryssland snabbt skulle etablera luftherravälde, men det har man inte lyckats med. Det är nog helt enkelt så att de saknar förmåga. Det finns inget annat vettigt skäl.

Läs mer

Populärt