HemSverigeBlockad inleds mot ryska fartyg: "Stöttar våra kollegor i de ukrainska hamnarna"

Blockad inleds mot ryska fartyg: ”Stöttar våra kollegor i de ukrainska hamnarna”

Svenska hamnarbetare inleder stridsåtgärder och inleder en blockad mot ryska fartyg.

Svenska hamnarbetarförbundets ledning har beslutat att införa en blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland. Förbundet skickade redan för två veckor sedan ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth med samma krav.

– Vi har varslat arbetsgivarorganisation och medlingsinstitutet om att en blockad kommer att genomföras, säger Erik Helgeson, vice ordförande Svenska hamnarbetarförbundet till SVT.

Blockaden kommer att stoppa fartyg från att förtöja i svenska hamnar samt bogsering och allt lossnings- och lastningsarbete.

Åtgärderna kommer gälla alla fartyg med koppling till Ryssland, oavsett om det handlar om fartyg på väg till eller från landet, ryskägda fartyg eller fartyg som transporterar ryska varor.

Hamnarbetarförbundet aviserar att blockaden inleds den 28 mars, men man flaggar för att åtgärderna kan inledas tidigare om det behövs.

– Vi gör det här för att stötta våra kollegor i de ukrainska hamnarna och civilbefolkningen i landet. Det är det vi kan göra utifrån våra förutsättningar, säger Erik Helgeson.

RELATED ARTICLES

Populärt