BreakingÖkat stöd för S – Kristerssons alternativ halkar efter

Ökat stöd för S – Kristerssons alternativ halkar efter

I den senaste mätningen från Sifo får Socialdemokraterna sin högsta notering på åtta år.

I Svd/Sifo-mätningen för mars månad fortsätter Socialdemokraterna att öka. S vinner väljare från alla partier förutom Kristdemokraterna.

Socialdemokraterna har ökat med hela 3,2 procentenheter sedan förra mätningen. Med 32,8 procent får partiet det högsta resultatet sedan mars 2014.

De flesta nya S-väljarna är kvinnor men det är även en stark tillströmning av män. Sverigedemokraterna har länge varit största parti bland män men i och med den här mätningen tar S över som största parti även i den gruppen.

Det här är den första Sifo-mätningen som genomförts efter Rysslands invasion av Ukraina. I kristider gynnas ofta regeringar om de hanterat krisen väl. Den uppåtgående trenden för S började dock redan i november.

Oppositionen ligger efter

Det råder relativ stiltje i siffrorna för både Moderaterna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna backar till 18,6 procent men förändringen är inte statistiskt säkerställd.

Mer oroväckande för Kristersson är troligen att hans regeringsalternativ ligger långt efter i mätningen. För att få majoritet i riksdagen krävs 175 mandat och M-KD-SD skrapar i här endast ihop 168.

Magdalena Anderssons regeringsunderlag med C och V har 181 mandat. Eftersom såväl MP som L har under fyra procent i undersökningen har deras resultat inte räknats in i mandatfördelningen.

Sifo mars 2022

Socialdemokraterna: 32,8 procent (+ 3,3)
Moderaterna: 21,4 procent (+ 0,5)
Sverigedemokraterna: 18,6 procent (- 0,7)
Vänsterpartiet: 8,6 procent (- 1,5)
Centerpartiet: 7,0 procent (+ 0,1)
Kristdemokraterna: 4,9 procent (- 0,4)
Miljöpartiet: 2,7 procent (- 0,9)
Liberalerna: 2,4 procent (- 0,3)

Läs mer

Populärt