fbpx
HemPolitikBrister i folkbokföringen ska åtgärdas

Brister i folkbokföringen ska åtgärdas

Id-kontrollen skärps för personer som flyttar till Sverige, och Skatteverket ska få göra fler kontrollbesök i hemmet.

Regeringen går nu fram med nya förslag för att stärka kontrollen och kvaliteten i folkbokföringen. Enligt finansminister Mikael Damberg måste staten ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Fel i folkbokföringen kan användas för att utnyttja välfärdssystemen, men även av organiserad brottslighet för exempelvis penningtvätt, svartjobb, skattebrott och bedrägerier.

– Det är naturligtvis oacceptabelt. Våra register ska inte kunna användas för att upprätthålla ett skuggsamhälle, säger Damberg och fortsätter:

– Hålen måste täppas till.

Skärpta kontroller

Regeringen vill ge Skatteverket utökade befogenheter att besluta om kontrollbesök och skärpa id-kontrollen för personer som flyttar till Sverige – bland annat ska en persons biometriska uppgifter kunna kontrolleras. Den som anmäler flytt till Sverige behöver personligen infinna sig hos Skatteverket för identitetskontroll.

Vidare vill regeringen även stärka åtgärderna om en person folkbokfört sig på en adress där någon annan redan bor. För personer som är felaktigt folkbokförda föreslås Skatteverket få möjligt att kunna besluta att personen i stället folkbokförs i den kommun där personen senast var folkbokförd.

Bättre rustade

Regeringen vill även slopa möjligheten att kunna bli folkbokförd utan känd hemvist.

– Sammantaget innebär det här väsentligt bättre verktyg för att Skatteverket både ska kunna få in korrekta uppgifter till folkbokföringen och kontrollera att de uppgifter som finns där verkligen är korrekta, säger Mikael Damberg.

Lagförslagen föreslås träda i kraft redan i höst samt september 2023.

RELATED ARTICLES

Populärt