HemGranskningSå utnyttjar kriminella välfärden

Så utnyttjar kriminella välfärden

Välfärden ska vara en trygghet när man behöver det som mest. Tyvärr finns det även de som försöker lura det allmänna på pengar genom att begå olika former av välfärdsbrott.

Välfärdskriminalitet är ett mycket brett begrepp och det förekommer i hela Sverige. Brotten kan bestå av allt ifrån organiserad brottslighet till fusk med vab-dagar för att få några hundringar extra. Den gemensamma nämnaren är dock ett brottsligt utnyttjande av vår gemensamma välfärd.

Här är några av de vanligaste strategierna för att utnyttja välfärden:

Folkbokföringsbrott

Det är viktigt att myndigheter har koll på vem som bor var. Sedan lagen om folkbokföringsbrott stärktes 2018 är det olagligt att uppge fel adress. Regeringen har sedan dess lagt fram ytterligare skärpningar av lagen.

Att skriva sig på en adress där man inte bor kanske inte verkar vara ett stort problem, men det finns flera anledningar till att det nu är ett brott med fängelse i straffskalan. Falsk folkbokföring gör att personer kan skriva sig i kommuner där de inte bor, vilket ger tillgång till exempelvis skolplatser och olika former av bidrag.

Ett annat problem är att många som hyr svart uppmanas att skriva sig på en felaktig adress så att deras dåliga bostadssituation inte ska uppmärksammas av myndigheterna. På det sättet kan fastighetsägare tjäna stora pengar på att hyra ut dåliga eller farliga bostäder svart.

En som länge krävt skärpningar av folkbokföringslagen är Boel Godner som arbetar mot välfärdsbrott med ”ordning och reda”.

Skumma välfärdsföretag

Privatiseringen av välfärden har skapat en mängd kryphål där kriminella kan roffa åt sig offentliga medel. Några av de mest uppmärksammade fallen har rört assistansbolag.

I Göteborgsområdet åtalades 22 personer och 14 dömdes till fängelse i en mycket uppmärksammad assistanshärva. Bolaget hade fått felaktiga utbetalningar på svindlande 40 miljoner kronor.

Tillvägagångssättet känns igen från brottsliga upplägg som upptäckts i andra städer. Grunden är att de personer bolaget ger assistans till inte behöver så mycket hjälp som uppgetts.

En sängbunden person behöver behöver fler assistenter vilket innebär att stora summor kan faktureras till kommunen. I fallet i Göteborg utnyttjades dessutom flera av de anställda, medan andra var delaktiga i bedrägeriet.

Falska läkarintyg och skenskilsmässor

Det är inte lätt att få försörjningsstöd i Sverige och ersättningsnivåerna är inte höga. De flesta med behov av försörjningsstöd får det under en kortare period när livet är extra tufft. Eftersom trygghetssystemen finns till för de svagaste i samhället är det extra allvarligt när de utnyttjas av de utan egentligt behov.

Ett sätt att lura till sig pengar är genom att köpa ett falskt läkarintyg för exempelvis en psykisk diagnos. Om diagnosen är tillräckligt allvarlig kan inte socialtjänsten arbeta för att hitta en lösning genom en anställning. Man kan även undkomma hembesök genom att exempelvis hävda social fobi.

Ett annat sätt att få bidrag man inte har rätt till är att skilja sig på papperet och sedan fortsätta att bo ihop. Ena parten kan då få rätt till ett hyreskontrakt som sedan kan hyras ut svart. Om någon i familjen dessutom felaktigt får försörjningsstöd eller arbetar svart kan det snabbt bli ganska stora brottsliga inkomster. Upplägget har bland annat upptäckts i Södertälje, vilket kommunens säkerhetschef Anna Flink tidigare talat med MT om.

Smutsiga fastighetsaffärer och hyreskaruseller

Fastighetsbranschen är ett paradis för den organiserade brottsligheten. Exempelvis narkotikahandel kan vara väldigt lukrativ, så till den grad att den stora mängden svarta pengar blir ett problem för de kriminella gängen. Genom att köpa fastigheter eller mark för etablering kan stora summor smutsiga pengar tvättas.

Men möjligheterna till kriminalitet slutar inte där. De köpta fastigheterna går att utnyttja på många olika sätt för att tjäna mer pengar, exempelvis genom att hyra ut bostäder svart. Särskilt mycket pengar kan man få in om man bygger om en villa som är tänkt som ett enfamiljshus till många lägenheter.

Eftersom förändringarna sällan är särskilt tydliga på utsidan så skippar man att söka bygglov. Men när många enfamiljshus används av många fler människor uppstår problem, exempelvis gällande antal parkeringsplatser, storleken på de sopkärl som behövs och i förlängningen infrastruktur som skolor och busslinjer.

De allra sämsta svarta boendena är rena madrassboenden där alldeles för många människor bor under vad som ofta är fruktansvärda förhållanden. De här människorna står ofta helt utanför samhället och utnyttjas på den svarta arbetsmarknaden. Ofta är deras svarta jobb anordnade av fastighetsägaren eller en kompanjon till denne.

Otillbörlig påverkan och korruption

Sverige är ett av världens minst korrupta länder men trots det förekommer det ibland. Det kan handla om tjänstemän som har personkopplingar eller får betalt för att välja ett visst anbud till upphandling eller när det delas ut tillstånd för allt ifrån alkoholservering till attefallshus.

Men påverkan kan även bero på rädsla snarare än girighet. Många tjänstemän utsätts för hot eller andra påtryckningar och det kan självklart påverka beslut både medvetet och omedvetet.

För att minska otillbörlig påverkan kan kommuner, regioner och andra arbetsgivare exempelvis göra bakgrundskontroller på anställda men minst lika viktigt är att erbjuda kunskap och stöd för de som utsatts för hot.

RELATED ARTICLES

Populärt