fbpx
UtblickEU: Ryska gasstoppet är utpressning

EU: Ryska gasstoppet är utpressning

”Oacceptabelt och oberättigat”. Det kallar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen Rysslands gasstopp. Hon likställer beskedet från statliga Gazprom med att Ryssland försöker utpressa EU-länderna.

”Det visar åter igen hur opålitligt Ryssland är som gasleverantör. Vi var dock förberedda på den här utvecklingen och har varit i nära kontakt med alla medlemsstater”, säger EU-kommissionens ordförande i uttalandet.

Ett möte inom EU ska ske under dagen och enligt von der Leyen pågår arbetet för fullt för att säkra upp alternativa leveranspartners.

Från ryskt håll är synen inte helt oväntat den motsatta:

– Det är inte frågan om utpressning. Behovet av en ny betalningsmetod är ett resultat av det oväntade och ovänliga agerandet som riktats mot oss av ovänliga länder, sade ryska regeringens talesperson Dmitrij Peskov vid en presskonferens.

Ingen omedelbar konsekvens

I de två berörda länderna av stoppet, Polen och Bulgarien, ska inte beslutet få någon omedelbar konsekvens, enligt landets båda regeringar.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer stoppet i ett tal till parlamentet och säger att Polen inte kommer att kuvas. Ryssland försöker enligt premiärministern ”utpressa” landet och han ser åtgärden som en hämnd för nya sanktioner som Warszawa infört mot Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Sanktionerna tillkännagavs på tisdagen och riktas mot 50 ryska oligarker och företag, bland annat Gazprom.

Applåder i parlamentet

Polen är enligt premiärministern säkert tack vare att man i flera år arbetat med att säkra alternativa leverantörer.

Parlamentsledamöter stod upp och applåderade när Morawiecki sade att den ryska ”utpressningen” inte skulle få någon effekt på landet.

Även Bulgariens premiärminister, Kiril Petkov, beskriver Rysslands gasstopp som ”utpressning”.

”Det är ett grovt brott mot kontraktet och det är utpressning … Vi kommer inte att ge efter”, säger han och lägger till att Bulgarien ser över alla kontrakt med Gazprom.

Omedelbar reaktion

Danmark är en stor importör av naturgas. Kristian Rune Poulsen, konsult hos Green Power Danmark, påpekar dock att gasleveransen främst sker via norska och tyska ledningar och man därför inte påverkas av dagens besked.

– I sommar får vi också stora mängder av LNG (flytande naturgas) från Nordamerika och därför kan vi räkna med ett överskott, säger han till danskas nyhetsbyrån Ritzau.

Den kraftiga prisrusningen på gas, upp över 20 procent på morgonen, bedömer Kristian Rune Poulsen som en omedelbar panikreaktion och under tid kommer priset att stabiliseras igen då man från EU-håll hela tiden varit tydligt med att minska beroendet av import från Ryssland.

Rådet till danskar som använder gas som energialternativ är dock tydligt:

– Man ska inte få panik men helt klart se sig efter andra energiformer för gas är dyrt och osäkert.

Läs mer

Populärt