fbpx
SverigeRegeringen överens med MP och V om extra tusenlapp till pensionärer

Regeringen överens med MP och V om extra tusenlapp till pensionärer

Regeringen går vidare med förslaget om ett garantitillägg på 1 000 kronor till pensionärer. Det ingår i vårändringsbudgeten som presenteras i april.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det går inte att säga nej till det här förslaget och samtidigt säga att man vill värna pensionärerna. Den som röstar nej tar i praktiken en tusenlapp från pensionärer som behöver de här pengarna som mest, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

En halv miljon pensionärer som i dag har en allmän pension på upp till 11 800 kronor i månaden kan få ett tillskott på 1 000 kronor i månaden med det nya förslaget.

En miljon pensionärer bedöms få ett något lägre tillskott, 750 kronor i månaden skattefritt.

Tillägget ska kunna börja betalas ut från den 18 augusti om riksdagen ställer sig bakom förslaget.

Kostnaden beräknas till 4 miljarder 2022 och 9,4 miljarder 2023. Regeringen går vidare med pengarna i vårändringsbudgeten som presenteras den 19 april.

– Pensionerna måste höjas och de måste höjas nu, säger socialförsäkringsministern.

Regeringen tänker inom kort även gå fram med en proposition som tar bort det undantag som finns gällande kvalificeringen till garantipensionen för vissa grupper.

Ardalan Shekarabi är beredd att komma överens med andra partier inom den så kallade pensionsgruppen om att göra garantitillägget permanent.

– Den handen sträcker vi ut till partierna.

Fakta: Så ser pensionsförslaget ut

Tillägget är en del av bostadstillägget men kan ges till en bredare grupp än de som har bostadstillägg i dag.

Gäller alla med en inkomstgrundad ålderspension på upp till drygt 14 000 kronor.

Maxbeloppet på 1 000 kronor i månaden ges till personer med en allmän inkomstgrundad ålderspension på upp till 11 864 kronor 2022. Därefter och upp till cirka 14 000 kronor kommer beloppet att trappas av.

Runt 1 miljon pensionärer beräknas få del av tillägget. I genomsnitt höjs den disponibla inkomsten med 750 kronor. En halv miljon pensionärer bedöms få maxbeloppet.

Utbetalningen kommer att ske automatiskt. Första utbetalningen föreslås ske i augusti 2022.

Tillägget är skattefritt

Enligt S, V och MP ska den som redan har bostadstillägg inte påverkas negativt. Tillägget utgår från allmän inkomstgrundad ålderspension vilket innebär att tjänstepension, kapitalinkomst och arbetsinkomster inte påverkar.

Totalt kostar reformen 4 miljarder 2022 och 9,4 miljarder kronor 2023.

Källa: S, V, MP

Läs mer

Populärt