PolitikS möts för att diskutera Natomedlemskap

S möts för att diskutera Natomedlemskap

Socialdemokraterna har ännu inte satt ned foten om Natomedlemskap.På fredagen möts partistyrelsen och riksdagsgruppen för att diskutera frågan.

På torsdagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att regeringen vill snabba på processen för en eventuell Natoansökan. Den säkerhetspolitiska analys som alla riksdagspartier nu arbetar med ska presenteras den 13 maj i stället för den 31 maj, som tidigare sagts.

Men det är fortfarande oklart om analysen kommer att innehålla tydliga rekommendationer om Sverige ska gå med i Nato eller inte.

Oklart läge

Och det är också oklart var Socialdemokraterna står, även om partiet nu håller på att ompröva sin säkerhetspolitiska linje.

– Det här är en komplex fråga. Vi har stått för alliansfrihet under lång tid. Den har tjänat oss väldigt väl. Ska man då plötsligt byta uppfattning så krävs en rejäl diskussion på ett ärligt och öppet sätt, säger Niklas Karlsson, ordförande för S i Skåne till Sydsvenskan.

Karlsson är också vice ordförande i försvarsutskottet i riksdagen och ordförande i försvarsberedningen. Han har alltid sagt nej till Nato. Nu när processen är i ett känsligt skede vill han inte avslöja om han ändrat uppfattning. Men han är kritisk till den debatt som uppstått efter Rysslands invasion.

– Det finns en flockmentalitet i Natodebatten. Alla springer i samma riktning. Uttrycker man någon skepticism mot Nato eller förespråkar alliansfrihet är det lätt att man stämplas som att man går Rysslands ärende, säger han till tidningen.

Möte om Nato

På fredagen har S partistyrelse ett sedan länge bestämt möte, där också riksdagsgruppen deltar. I samband med det ska Nato diskuteras och partisekreteraren Tobias Baudin ska uttala sig om processen som pågår i partiet.

Socialdemokraterna ska den 9, 10 och 12 maj ordna digitala träffar för intresserade medlemmar om det förändrade säkerhetspolitiska läget och vilken säkerhetspolitik som är bäst för Sverige. Styrelserna i partidistrikten ska ta upp frågan och den 24 maj är det, sedan tidigare, sagt att S partistyrelse eventuellt ska ta beslut. Men det datumet sattes före torsdagens besked om att rapporten med den säkerhetspolitiska analysen ska vara klar den 13, inte den 31, maj.

Orsaken till att frågan om Natomedlemskap blivit allt mer brännande är att Rysslands krig i Ukraina inte ser ut att mattas av och att Finland rör sig allt snabbare mot ett möjligt Natomedlemskap. Dessutom trycker den del av oppositionen som vill att Sverige går med i Nato på för en snabbare process.

Läs mer

Populärt