fbpx
HemNyheterHamnarbetarna varslar om ny blockad

Hamnarbetarna varslar om ny blockad

Den senaste blockaden avslutades i förtid efter en uppgörelse med arbetsgivarsidan. Men nu lägger Hamnarbetarförbundet ett nytt varsel om blockad av ryska fartyg samt sjötrafik till och från Ryssland.

Den ryska fartygstrafiken till Sverige har mer eller mindre upphört under våren, sedan både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetarförbundet lagt varsel om blockader och EU dessutom infört vissa sanktioner.

Hamnarbetarförbundets blockad tog slut vid midnatt i fredags. Nu varslar förbundet om en ny, som ska börja den 26 maj och pågå en månad.

Blockaden ska omfatta alla ryskägda, ryskflaggade och ryskkontrollerade fartyg samt alla fartyg som är på väg till eller från Ryssland.

Blev stämda

”Vi har sett en tydlig nedåtgående trend för svensk handel med Ryssland sedan vår första blockad inleddes i mars, men tyvärr finns fortfarande enskilda företag i Sverige som vill fortsätta handla med Ryssland under det här vansinniga anfallskriget”, säger Hamnarbetarförbundets ordförande Martin Berg i ett pressmeddelande.

Förbundets första blockad började att gälla den 28 mars men kritiserades hårt av Sveriges Hamnar, som stämde fackförbundet.

”Känner ett ansvar”

Till slut enades parterna dock i stället om att Hamnarbetarförbundets blockad skulle tidsbegränsas till och med den 13 maj. Men redan då aviserade förbundet att det skulle kunna komma nya varsel.

Nu har förbundsstyrelsen ställt sig bakom en ny blockad på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

”Varken regering eller riksdag har än så länge vidtagit några mer långtgående åtgärder än EU:s närmast verkningslösa sanktionspaket för hamnarna, så vi känner ett ansvar att fortsätta göra vad vi kan”, säger Martin Berg.

RELATED ARTICLES

Populärt