UtblickLäckt utkast: USA:s HD vill häva abortgaranti

Läckt utkast: USA:s HD vill häva abortgaranti

Högsta domstolen i USA kan vara på väg att häva den amerikanska abortgarantin, visar ett utkast som nättidningen Politico har tagit del av.

Tidningen Politico har kommit över ett utkast till yttrande som visar att en majoritet av Högsta domstolen i USA vill omkullkasta den epokgörande HD-domen från 1973 kallad ”Roe mot Wade”, som garanterar kvinnor i USA rätten att göra abort fram till den 24:e graviditetsveckan.

Ytterligare ett domslut från 1992, ”Planned Parenthood mot Casey”, upprätthöll till stor del den aborträtten.

”Vi anser att Roe och Casey måste avslås” skriver domare Samuel Alito i utkastet, som har cirkulerat inom den konservativt dominerande domstolen.

”Det är dags att hörsamma konstitutionen och lämna tillbaka abortfrågan till folkets valda representanter,” fortsätter han.

Politico betonar att dokumentet som tidningen har tagit del av är ett utkast och att domstolens åsikt kan ändras fram till det att det slutgiltiga domslutet presenteras – vilket väntas ske om ungefär två månader.

”Chockerande för HD”

Inget utkast från Högsta domstolen från ett fall som fortfarande avgörs har avslöjats i USA i modern tid, skriver Politico.

– Vi har aldrig sett en läcka i närheten av denna inifrån domstolen, säger Steve Vladeck, professor på University of Texas School of Law och Högsta domstolsanalytiker på CNN.

– Den här nyheten är helt enkelt chockerande för Högsta domstolen som institution, säger han till CNN.

Högsta domstolen har inte kommenterat det läckta utkastet.

Flera republikanskt styrda delstater har den senaste tiden inskränkt aborträtten. I Mississippi har abort efter 15:e gravidveckan i princip förbjudits och Högsta domstolen väntas i juni fatta ett beslut om lagen ska godkännas eller avslås.

Om den nya abortlagen i Mississippi får grönt ljus innebär det att enskilda delstater får fritt fram att införa abortregler som är hårdare än ”Roe mot Wade”.

Av domstolens nio domare räknas sex som konservativa. Fyra av dem har röstat med Samuel Alito, som författat utkastet. De tre liberala domarna arbetar på ett eget förslag och det är oklart exakt hur konservative domaren John Roberts kommer rösta i frågan, skriver Politico med hänvisning till källor.

Protester

Utkastet, som Politico fått en kopia av från en person som är insatt i domstolens förfarande gällande Mississippifallet, är på 98 sidor och innehåller en historisk beskrivning av delstaters abortlagar, tidigare domstolsbeslut och 118 fotnoter.

Avslöjandet väntas leda till en intensifierad debatt i frågan och i måndags kväll samlades folk utanför Högsta domstolen i Washington DC för att protestera mot utkastet och domaren Samuel Alito.

– Aborträtten är under attack, skanderade skaran tillsammans med slagord som ”Vi kommer inte att gå tillbaka”.

Läs mer

Populärt