fbpx
UtblickRyssland trappar upp i Donbass: "Svåra veckor"

Ryssland trappar upp i Donbass: ”Svåra veckor”

Ryssland intensifierar sina anfall i Donbass. President Volodymyr Zelenskyj varnar för en annalkande svår tid.

De svåraste striderna utspelar sig nu i regionen Donbass i östra Ukraina, där Ryssland fokuserar på städerna Bachmut, Popasnaja och Sievjerodonetsk, enligt president Volodymyr Zelenskyj.

– De kommande veckorna kommer att bli svåra, det måste vi vara medvetna om, säger han i sitt nattliga tal.

Angreppen mot Donbassregionen, som utgörs av Luhansk och Donetsk, har ökat och de ryska styrkorna försöker omringa staden Sievjerodonetsk tillsammans med två närliggande städer, skriver brittiska försvarsdepartementet i sin senaste uppdatering. Det skulle innebära att hela Luhanskområdet skulle hamna under rysk kontroll.

”Även om detta för tillfället är Rysslands huvudsakliga ansträngning är denna insats bara en del av Rysslands försök att inta hela Donbass”, skriver försvarsdepartementet.

Men en längre frontlinje västerut skulle även innebära en längre kommunikationslinje för ryssarna och ”sannolikt innebära ytterligare logistiska försörjningssvårigheter”, enligt departementet.

”Vapen och ammunition”

I måndags beslutade ett 20-tal länder att skicka nya vapenpaket till Ukraina. Det sade USA:s försvarsminister Lloyd Austin efter ett virtuellt möte med 47 länder som arrangerats med anledning av kriget i Ukraina, rapporterar AFP.

Zelenskyj tackar för det internationella stödet, men fortsätter att be om mer hjälp.

– Den främsta prioriteringen är vapen och ammunition.

Sedan Rysslands storskaliga invasion inleddes den 24 februari har ryska styrkor utfört närmare 1 500 robotangrepp, med nästan 2 300 olika robotar, uppger presidenten, som säger att de allra flesta har träffat civila mål. Ryska flygplan och helikoptrar ska samtidigt ha genomfört över 3 000 flyganfall.

Militär träningsbas

I Desna, norr om Kyiv, har omständigheterna efter en av de dödligaste attackerna i kriget hittills börjat klarna. Minst 87 personer har hittats döda efter ett robotanfall i förra veckan, säger Zelenskyj.

Dagen då angreppet skedde sade en talesperson för den ryska militären att långdistansrobotar hade träffat en ukrainsk militär utbildningsanläggning nära Desna, rapporterar Sky News.

Zelenskyj har inte preciserat om de dödade var militärer eller civila, men angreppet skulle kunna vara den största militära förlusten för Ukraina vid en enskild attack sedan kriget inleddes, enligt Sky News.

– Europa har inte sett ett sådant här krig på 77 år, sade Zelenskyj under ett tal i World Economic Forum (WEF) i Davos i måndags, syftande på andra världskriget.

Läs mer

Populärt