OpinionAnalys: Hur vild får en riksdag bli?

Analys: Hur vild får en riksdag bli?

Sverige kan snart riskeras att hållas gisslan av utbrytargrupper i riksdagen, skriver MT:s Karla Lindahl.

Året är 2024. En skakig blåbrun allians med Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har styrt Sverige i två år. 

Men med bara tre mandats övertag har mandatperioden varit stormig, och regeringen har haft svårt att få igenom sin politik. 

På en uppmärksammad presskonferens i maj meddelar så fyra riksdagsledamöter, tre sverigedemokrater och en moderat, att de nu lämnar sina riksdagsgrupper för att bilda en egen, som i media snabbt får namnet ”vilda gruppen”.

– Om regeringen vill få igenom sin politik måste de förhandla med oss, säger en av ledamöterna och sträcker på sig, varpå han redogör för gruppens ”röda linjer”. Det är ett sammelsurium av mer eller mindre radikala förslag, som krav på återvandringstvång för ”asociala element”, enorma skattesänkningar och privatiseringar av flera myndigheter. 

Hur en framtida regering skulle agera i ett sådant läge vet vi inte. Däremot vet vi att det är i allra högsta grad teoretiskt möjligt. 

Under de två senaste mandatperioderna har handskarna åkt av i riksdagen. Misstroendeomröstningarna ligger på rekord, oskrivna regler gäller inte längre, och det har blivit allt svårare för regeringen att få igenom sin budget. 

Allt detta efter att Sverigedemokraterna lanserat sin ”give ’em hell”-doktrin 2014, en doktrin som det tidigare statsbärande partiet Moderaterna också anammat. 

Ett sådant läge gör det inte bara svårare att regera Sverige. Det ger också politiska vildar en oproportionerligt stor makt. 

2018 hoppade flera riksdagsledamöter invalda på SD-mandat av partiet, och meddelade att de anslöt sig till högerextrema Alternativ för Sverige. En liknande situation skulle inom en snar framtid kunna göra att en liten grupp vildar i riksdagen skulle kunna hålla svensk demokrati som gisslan. 

I princip är vildesystemet bra. Partier ska inte kunna avskeda ledamöter som inte viker sig för partipiskan. Men däremot behöver vi försäkringar mot en vild demokrati. Oavsett valresultat bör partierna återigen bilda en ny decemberöverenskommelse som förhindrar kaos. Men då måste även Sverigedemokraterna inkluderas. Detta eftersom de nu är en del av det politiska etablissemanget och det borgerliga högerblocket. 

/Karl Anders ”Karla” Lindahl, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

Läs mer

Populärt