fbpx
HemPolitikRegeringen: Det kommer nya åtgärder för att stärka vård i kristider

Regeringen: Det kommer nya åtgärder för att stärka vård i kristider

Regeringen vill skärpa hälso- och sjukvårdslagen. Sjukvårdsprodukter ska finnas där sjukvård bedrivs, säger socialminister Lena Hallengren (S).

– I dag är det reglerat i hälso- och sjukvårdslagen att det ska finnas den personal, de lokaler och den utrustning som krävs för en god vård. Regeringen vill skärpa lagen så att det tydliggörs att i begreppet utrustning ska sjukvårdsprodukter ingå, säger hon under en pressträff.

Med sjukvårdsprodukter menas bland annat läkemedel, medicintekniska produkter, personlig skyddsutrustning och tillverkningsmaterial.

– De senaste åren visar att det behövs en stark demokratisk kontroll för att upprätthålla en bra beredskap och en hög motståndskraft. De senaste åren visar att vi behöver vara på tårna, vi behöver förbereda oss på bästa möjliga sätt inför kommande kriser, säger Hallengren.

Insatserna bygger vidare på åtgärder som redan har vidtagits.

Förutom lagskärpningen ger regeringen också myndigheter i uppdrag att bland annat stärka kommunernas arbete med vårdens och socialtjänstens beredskap och att stärka blodverksamheten runtom i landet.

RELATED ARTICLES

Populärt