fbpx
HemSverigeSkoljätten prisas trots flera skandaler

Skoljätten prisas trots flera skandaler

Skoljätten Thorengruppen har använt statliga pengar avsedda till skolor till att bygga sporthallar samtidigt som elever inte fått den utbildning de har rätt till. Trots detta får de pris för att vara ett av ”Sweden’s Best Managed Companies”.

Thorengruppen, en av landets största skolkoncerner, prisas för att vara ett ovanligt välfungerande företag. Det är revisionsbolaget Deloitte som delar ut priset tillsammans med Nasdaq.

Priset, som först uppmärksammades på Twitter av Marcus Larsson på tankesmedjan Balans, ges till Thorengruppen för att de ”visar på exceptionellt ledarskap och starkt engagemang för att skapa lönsam tillväxt”.

Att skoljätten skulle ha dessa kvaliteter verkar tveksamt om man ser på det stora antalet tveksamheter som framkommit i granskningar den senaste tiden.

Skolpengar gick till innebandyhall

Thorengruppen driver inte bara skolor utan satsar även på sport. En av de stora satsningarna är innebandylaget Team Thorengruppen som i april spelade sin andra raka SM-final.

Men bra lag kostar mycket pengar, både för att värva spelare och för att ha bra hallar att träna och tävla i. En granskning från Sportbladet visar att Thorengruppen använt den statliga skolpengen till sina sportsatsningar. Totalt rör dig sig om 18 miljoner kronor på två år, statliga pengar som vikts för att ge eleverna en så bra skolgång som möjligt.

Yrkesgymnasier utan yrkesutbildning

Thorengruppen driver förskolor, skolor och gymnasieutbildningar. Ett av deras varumärken är Yrkesgymnasiet.

Yrkesgymnasiet ska drivas som ett koncept där lärlingsutbildningar och praktik är en stor del av utbildningen. Därför är det särskilt uppseendeväckande när det framkom att elever på Yrkesgymnasiet i Norrköping inte fick de praktiska kunskaper som de skulle få.

En lärare berättar att eleverna inte får den yrkesteori de behöver, saknar läroböcker och att möjligheten till praktiska övningar var obefintliga då det saknades material och verktyg.

Vad värre är kunde eleverna inte heller lära sig på praktiken då de inte hade tillgång till verktyg och en stor del av dem fick praktik på en städfirma, trots att de utbildade sig till elektriker.

Stoppas från att starta fler skolor

Trots att det förekommer brister på flera av Thorengruppens skolor vill koncernen utvidga och etablera sig på nya platser i Sverige.

Under 2021 skickade koncernen in 23 ansökningar till Skolinspektionen om att utvidga sina befintliga skolor eller starta helt nya. Alla utom en fick avslag.

– Vi ser brister i deras redan etablerade skolor. Därför gör vi bedömningen att det inte finns förutsättningar för dem att utöka innan de har åtgärdat bristerna på befintliga skolor. Vi har i dagsläget flera pågående tillsynsärenden när det gäller Thorengruppens skolor, säger Carin Clevesjö, enhetschef på Skolinspektionen, till tidningen Läraren.

Som skäl för avslagen anger Skolinspektionen att det finns brister i undervisningen på de skolor Thorengruppen redan driver, samt att det finns frågetecken om betygssättning och särskilt stöd till elever.

Den senaste punkten blev väldigt tydlig när NWT avslöjade att en elev med autism på en av skoljättens skolor bara fick undervisning fyra dagar i veckan, för att hans stödperson den femte dagen undervisade andra elever i slöjd. Eftersom det saknades personal offrades en femtedel av pojkens skolgång.

Ytterligare en försvårande omständighet var att Skolinspektionen inte sett att Thorengruppen, trots upprepade påpekanden, har åtgärdat brister i sina skolor.

Under året 2019-2020 gick med 105 miljoner kronor i vinst. Att pengarna gått till skrytprojekt som sportlag samtidigt som elevernas skolgång blivit lidande är anmärkningsvärt. Ännu mer anmärkningsvärt är såklart att Deloitte väljer att ge ett pris till detta företag.

RELATED ARTICLES

Populärt