fbpx
HemPolitikVårbudgeten: "Ett steg närmare en garantipensionshöjning i augusti"

Vårbudgeten: ”Ett steg närmare en garantipensionshöjning i augusti”

Regeringen la på fredagen fram sin extra ändringsbudget. För att få igenom den krävs stöd av den partilösa Amineh Kakabaveh. Men några förhandlingar med henne har inte förekommit, enligt finansminister Mikael Damberg (S).

– Vi är ett steg närmare en garantipensionshöjning i augusti. Nu har regeringen levererat väldigt snabbt och det möjliggör, som jag bedömer det, att ett beslut kan fattas före midsommar, säger Damberg till TT.

Förslaget har stöd av V, MP och C.

– Jag bedömer att det finns goda möjligheter att förslaget går igenom.

Men för att det ska gå igenom krävs även stöd av den partilösa Amineh Kakabaveh. Hon har sagt att hon inte kommer att stödja regeringens extra vårändringsbudget om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

Mikael Damberg säger att han inte har lovat Amine Kakabaveh någonting.

– Jag har inte förhandlat med Amineh. Det här är samma vårändringsbudget vi presenterat tidigare men med tillägget att vi lägger in den här pensionskompromissen.

– Jag känner Amineh och jag vet att hon är engagerad i jämställdhetsfrågor. Det här blir en budget som gör en jättestor jämställdhetsreform. Jag har en stor tro på att hon kommer stå upp för den.

På frågan om Amineh Kakabavehs krav på stopp för vapenexport till Turkiet vidhåller Mikael Damberg att han inte har förhandlat med henne:

– Det finns inga förhandlingar på det sättet.

RELATED ARTICLES

Populärt