fbpx
HemOpinionAnalys: Johan Pehrson (L) vet inget om krav i skolan

Analys: Johan Pehrson (L) vet inget om krav i skolan

Vi som hade bra betyg har ingen aning om hur det är att ställas inför skolans krav, skriver MT:s Lisa Aggeborn.

Jag väljer att skriva direkt till dig, Johan Pehrson, för det måste trots allt vara du som är ytterst skyldig för vad Liberalerna lägger upp på sociala medier.

Ni har ju ofta lite otur med era sociala medier. Ni har ju gjort sånt som att få Nyamko Sabuni att lämna partiledarposten efter en otroligt klantig ”kampanjfilm”. Dessutom verkar ditt parti med flit ha lagt ut när du ”modellade” till ”Daddy Cool”.

Nu skriver ditt parti på Twitter att det inte är elakt att ställa krav på elever och att det är stället är att bry sig. Detta resonemang ska stöttas av en bild på dina gamla gymnasiebetyg, där fyrorna och femmorna står på parad. (Du är jätteduktig Johan. Verkligen.)

Ursäkta Johan, men vad vet du om skolans krav?

Jag kanske projicerar nu, men jag var också en sån som hade höga betyg i nästan allt. När jag slutade nian hade jag en tröja som min kompis skrivit ”MVG” på i röd glitterfärg. I gymnasiet flyttade jag trettio mil hemifrån, upptäckte att det var rätt roligt med annat än att läsa böcker och lyckades ändå få ett högst respektabelt slutbetyg.

Kämpade jag hårdare? Speglade betygen att jag kände skolans krav på mig extra hårt? Absolut inte! Jag är helt enkelt en person som har lätt att få höga betyg i skolan. Och jag har en känsla av att du Johan är likadan.

Vi duktiga pluggisar som bara behöver lyssna lite på lektionerna och läsa saker en gång för att de ska fastna fattar inte hur det är att inte kunna förmå sig att stanna i sin stol en enda sekund till.

Vi som skäms för att få 39 rätt på högskoleprovets orddel och som misstänker att vi aldrig skulle dra på nåt lägre än åtta poäng om vi var med i ”På spåret” fattar inte inte hur det är när man pluggar och pluggar och ändå misslyckas.

Vi som var ”bra” i skolan fattar inte vilken press de som är ”dåliga” i skolan lever under. Vi har inte känt hur kraven (som enligt Liberalerna bara är en vänlighet) ligger som en klump i magen och en tyngd över bröstet.

Liberalerna kallar sig ”Sverige skolparti” och du kämpar med näbbar och klor för att behålla betyget underkänd, som stänger ut allt för många elever från den framtid de vill ha. Det verkar ändå lite, lite elakt.

Vi som hade det lätt i skolan kan och ska inte vara normen. För då bygger vi en skola som bara funkar för oss.

/Lisa Aggeborn, Morgon-Tidningen

Detta är en analys, och speglar skribentens åsikter. Morgon-Tidningens opinionstexter är stolt socialdemokratiska.

RELATED ARTICLES

Populärt