HemNyheterSocialdemokraterna vill ha språkkrav för personal i förskolan

Socialdemokraterna vill ha språkkrav för personal i förskolan

Socialdemokraterna vill införa språkkrav för all pedagogisk personal i förskolan. Dessutom vill partiet höja kompetensen genom ett särskilt förskolelyft.

– Barnen ska möta personal som kan svenska, säger statsminister Magdalena Andersson (S).

Välfärden är en av Socialdemokraternas viktigaste prioriteringar i valrörelsen. Nu presenteras ett paket för att stärka välfärden och de som jobbar där.

– Vi presenterar en nationell samling för välfärden och välfärdens medarbetare. Det här är något vi går till val på, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Språkkrav för personal

Ett förslag är att införa språkkrav för all pedagogisk personal i förskolan.

Personal som inte pratar tillräckligt bra svenska ska kunna studera svenska på arbetstid, enligt förslaget.

– Vi ska säkra att alla barn lär sig svenska i förskolan och då krävs det såklart att de som arbetar där talar god svenska, säger Andersson.

S vill även ge glesbygden bättre förutsättningar genom att förändra utjämningssystemet, så att små kommuner stöttas mer.

– Vi ska stötta små kommuner som kämpar med sitt befolkningsunderlag, säger finansminister Mikael Damberg (S).

För att stärka barnomsorgen vill S genomföra ett förskolelyft, enligt samma modell som äldreomsorgslyftet. Tanken är att personal som saknar tillräcklig utbildning ska kunna läsa en barnskötarutbildning på arbetstid för att höja kompetensen och få en tryggare anställning.

Andra punkter i välfärdspaketet är bland annat att ställa krav på att även privata välfärdsaktörer ska ta emot studenter på utbildning och praktik, se till att alla i befolkningen får en egen fast läkare och att utveckla vårdgarantin, så att patienter får besked om en tid till specialistvård inom 14 dagar.

– Alla aktörer som bedriver skattefinansierad vård eller skola ska vara med och bidra till att välfärdens medarbetare får fler kollegor, säger Damberg.

RELATED ARTICLES

Populärt