UtblickDrottning Elizabeth död – Charles III är kung

Drottning Elizabeth död – Charles III är kung

Storbritanniens drottning Elizabeth II har avlidit, 96 år gammal, efter 70 år på tronen. Prins Charles är nu kung Charles III.

”Drottningen avled stillsamt på Balmoral under eftermiddagen”, meddelade det brittiska hovet Buckingham Palace efter timmar av utdragen väntan på besked från slottet i Skottlands högland.

”Det är ett ögonblick av största sorg”, sade kung Charles som formellt kommer att bli kallad Charles III, rapporterar BBC.

– Hon gav stabilitet och styrka som vi har behövt, sade Storbritanniens premiärminister Liz Truss från Downing Street.

– Hon var en klippa som det moderna Storbritannien byggts på.

Truss valdes till premiärminister av drottning Elizabeth i tisdags.

– Jag blev hennes 15:e premiärminister, sade en samlad Truss, kädd i svart.

Buckingham Palace meddelade de kommande formaliteterna på sin hemsida:

”Den tillträdande kungen och drottningen kommer att stanna på Balmoral i kväll och kommer att återvända till London i morgon.”

Storbritannien, och stora delar av världen, hade då redan förberett sig på ett sorgebesked sedan hennes läkare i ett uttalande varslat om drottningens försämrade hälsoläge.

Barn och barnbarn

Samtliga flaggor på Buckingham Palace halades till halv stång direkt efter beskedet, Hundratals samlades utanför palatset i Green Park i London, medan sörjande även befann sig utanför Balmoral.

Den närmaste familjen hade under torsdagen samlats på slottet Balmoral, där drottningen befann sig, sedan läkare varnat för den regentens hälsotillstånd.

Beskedet lämnades klockan 19.30 på torsdagen, sedan hennes barn och barnbarn färdats till det skotska höglandet och det slott som drottningen såg som sin verkliga hemvist.

Avbrutna sändningar

Nyhetssändningar i Storbritannien avbröt alla program för svarta rutor och sorgemusik. I public servicebolaget BBC:s sändningar hade samtliga journalister klätt om till svarta sorgekläder.

Kondoleanser kom omedelbart från många av världens huvudstäder, från stats- och regeringschefer som stått henne nära. Flera av dem som ingår i brittiska samväldet har också haft henne som statschef.

– Trots storheten i hennes ställning som drottning, lät hon det aldrig stiga henne åt huvudet. Hon såg till att vinna respekt och förståelse, något som hon behöll livet ut, sade BBC:s tv-ankare i en första, noggrant formulerad kommentar.

– Nu har vi en ny kung, fortsatte han.

USA:s president Joe Biden, som var den 13:e amerikanske president som mött drottning Elizabeth, skrev att drottningen ”varit en statskvinna av ojämförbar dignitet och ståndaktighet”.

Beskedet om drottningen försämrade hälsotillstånd kom strax efter lunch, med några korta rader om att läkare följde hennes tillstånd på Balmoral.

Ställde in

Drottning Elizabeth ställde in ett åtagande under onsdagen sedan läkare rekommenderat vila. I tisdags fullgjorde hon däremot sin konstitutionella roll i samband med att hon formellt bad Liz Truss bilda regering och därmed bli premiärminister i Storbritannien.

Elizabeth Alexandra Mary föddes den 21 april 1926 och var första barnet för modern Elizabeth och fadern Albert, som senare blev kung Georg VI av Storbritannien.

Hon var på resa i Kenya när hon den 6 februari 1952 fick beskedet att hon blivit drottning, sedan den sjuklige kungen avlidit under natten. Den officiella kröningen ägde rum först i juni 1953.

Drottningen och hennes make prins Philip fick fyra barn: prins Charles, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward.

Läs mer

Populärt