HemUtblickHela städer under vatten efter Ian

Hela städer under vatten efter Ian

Minst 20 människor har dött i ovädret Ian, som åter nått orkanstyrka och rör sig norrut mot delstaten South Carolina. I Florida har orkanen lämnat död och förödelse efter sig. Orten Fort Myers Beach uppges vara nästintill jämnad med marken.

– Jag skulle säga att 90 procent av ön i stort sett är borta, säger lokalpolitikern Dan Allers till CNN.

Fort Myers Beach ligger på ön Estero, i vanliga fall ett semesterparadis med stora hotellkomplex och kritvita stränder. Nu beskriver Allers hur hela hus försvunnit och lämnat plats för vattenfyllda hål.

Fort Myers är en av de hårdast drabbade platserna i Florida. Foto: Steve Helber/TT

Många döda

Flera mindre öar rapporteras helt ha skurits av från Floridas fastland då broar rasat och strömmen gått. CNN uppger att 19 människor hittills bekräftats döda, men delstatens guvernör Ron DeSantis säger att det kan ta flera dagar innan man vet hur många som har mist livet.

– Det här kan vara den dödligaste orkanen i Floridas historia, sade president Joe Biden under torsdagen, enligt CBS News.

Den enorma förödelsen visar stormen Ians väldiga kraft. Foto: Steve Helber/TT

Ian beräknas dra in över South Carolina under fredagen, enligt vädermyndigheten NOAA. President Biden har förklarat nödläge inför Ians ankomst till delstaten, rapporterar The Guardian.

Kuba fortfarande strömlöst

En orkanvarning har utfärdats längs med hela South Carolinas kust, hela vägen upp till granndelstaten North Carolina. Nationalgardet har redan samlats för att hjälpa till med räddningsarbetet efter att ovädret har dragit förbi.

Enligt sajten poweroutage.us var över två miljoner hushåll och företag i Florida utan el tidigt på fredagsmorgonen, svensk tid. Även Kuba, som rammades hårt av Ian under onsdagen, är fortfarande till stora delar strömlöst.

På torsdagskvällen, lokal tid, protesterade hundratals människor på Havannas gator över att elen fortfarande inte återvänt och att internet ligger nere.

RELATED ARTICLES

Populärt