HemPolitikSå försämras sjukförsäkringen om M vinner valet

Så försämras sjukförsäkringen om M vinner valet

Moderaterna vill finansiera förstärkningen av försvaret och skattesänkningar med försämrade villkor för sjukskrivna.

Vem som helst kan drabbas av en svår sjukdom som leder till en längre sjukskrivning. Om Ulf Kristersson tillträder som statsminister efter valet 11 september kan det blir mycket dyrare att var sjuk i Sverige.

Inför valet utlovar M skattesänkningar, och dessa ska finansieras med massiva besparingar. Bland annat kommer biståndet och a-kassan försämras betydligt.

På klassiskt högermanér vill M även försämra situationen för de som lever på sjukförsäkring. I sina budgetförslag har de velat spara in på de sjuka med enorma summor. För 2023 är förslaget över 18 miljarder.

Återinför stupstocken

Så hur ska dessa pengar då sparas. Jo, M vill återinföra stupstocken i sjukförsäkringen så att det finns en bortre gräns för hur länge någon får vara sjuk.

Detta trots att studier visar att det inte var en effektiv åtgärd för att få människor i arbete. De allra flesta som utförsäkrades var återigen sjukskrivna efter tre månader, men både de som jobbade och de som fortsatte vara sjuka fick lägre inkomster.

Senast Moderaterna satt i regeringsställning var Ulf Kristersson socialförsäkringsminister. Under hans tid utförsäkrades hundratusentals människor och socialförsäkringarna och den övriga välfärden dränerades för att finansiera skattesänkningar. Skattesänkningar som gynnade de med högre inkomster mest.

Nu går han till val på en liknande plattform, och det kommer att drabba den som blir sjuk hårt.

RELATED ARTICLES

Populärt