PolitikSD vill utvisa de som "blivit homosexuella" – massiv kritik mot förslaget

SD vill utvisa de som ”blivit homosexuella” – massiv kritik mot förslaget

Sverigedemokraterna förslag om att neka HBTQ-personer asyl har väckt massiv kritik. Enligt Jimmie Åkesson är förslaget inom ramen för överenskommelsen med Moderaterna och Kristdemokraterna.

I en ny rapport lägger SD fram 30 punkter som de menar skulle ta Sveriges invandring till EU:s miniminivå, vilket i praktiken betyder nästan eliminerad asylinvandring.

En av punkterna är att införa så kallade ”sur place-skäl”, som SD definierar som asylskäl som ”skapats i mottagarlandet”. De specifika exemplen som ges är konvertering och de som ”blivit homosexuella”.

En rättsgenomgång av hur Migrationsverket och migrationsdomstolarna visar att det redan idag är mycket svårt att få asyl på grund av sexualitet, könsidentitet eller könsuttryck.

Myndigheternas tillämning av lagarna är idag så strikt att det i flera fall lett till att homosexuella utvisats till länder där de betraktas som brottslingar. De krav som myndigheter ställer på HBTQ-personer strider mot bland annat EU-rätten och UNHCR:s riktlinjer.

– HBTQI-flyktingar har ingen gräddfil till uppehållstillstånd i Sverige. Tvärtom är bedömningarna av HBTQI-flyktingars skyddsskäl extremt hårda, vilket i praktiken gör att de ofta utvisas till förföljelser, tortyr och dödsstraff, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shalely till QX.

– Det passar såklart inte in i SD:s världsbild, men så ser verkligheten ut. Det här förslaget är uppenbart homofobiskt och rasistiskt. Vi hoppas att det inte genomförs.

Starka reaktioner

En av de som reagerat på SD:s HBTQ-utspel är komikern och skribenten Jonas Gardell.

I Expressen fördömer han förslaget och kallar SD ”det vidrigaste, futtigaste och lägsta samlat i ett parti” och vänder sig direkt till ledarna för de partier som vill samarbeta med SD.

”Hur har ni mage, Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch att samarbeta med dem? Och samtidigt gå i en Pride-parad för bara några veckor sedan. Jag äcklas av er, alla tre”, skriver Gardell i Expressen.

Artikeln har delats flitigt och ”Jonas Gardell” trendar på Twitter.

Jimmie Åkesson säger till Svenska Dagbladet att samtliga punkter ligger inom ramen för vad SD kommit överens om med Moderaterna och Kristdemokraterna och att han förutsätter att även Liberalerna går med på förslagen.

Läs mer

Populärt