BreakingAndersson: "Ser stora risker för vårt land"

Andersson: ”Ser stora risker för vårt land”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson välkomnar att Sverige får en regering på plats, men oroar sig för landets framtid.

”Jag ser stora risker för vårt land. Högerpartiernas slottsavtal kommer att leda till ökade klyftor och splittring. Den ekonomiska politiken riskerar att göra svenskar fattigare genom att driva på inflationen och höja boräntorna samtidigt som den tvingar fram nedskärningar i sjukvården, skolan och äldreomsorgen”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Hon anser att överenskommelsen är till för att lösa interna problem snarare än att de problem Sverige står inför. Hon tycker också att det är tydligt att även om Ulf Kristersson blir statsminister så är det Jimmie Åkesson som styr.

”Som opposition kommer vi att hålla Sverigedemokraterna ansvariga för den förda politiken.”

Rattar Åkessons regering

Även Annie Lööf anser att det är Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna som sitter på den egentliga makten.

”Ulf Kristersson blir statsminister men får ratta Jimmie Åkessons regering”, skriver hon på Twitter och pekar på att SD ges vetorätt och möjlighet att ställa långtgående krav i varje beslut och budget.

Lööf kallar den nya regeringen en liberal kraschlandning och konstaterar att det inte blev något borgerligt, liberalt maktskifte.

”Ett tungt ok att bära för den som någon gång kallat sig liberal. SD fick allt, till och med nycklarna till Rosenbad, vad fick Liberalerna?”, skriver hon på Twitter.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kallar överenskommelsen ett tungt ok för Sverige.

”Skräddarsytt för att öka barnfattigdomen, skapa otrygghet och bygga murar mellan människor. Det vi får är ett dråpslag för klimatet och ett dråpslag för Sveriges röst i världen”, skriver han på Twitter.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar skriver på Twitter att SD avslöjat sig som ett enfrågeparti med enda intresse att splittra samhället.

”Det högerpartierna får i utbyte är fritt fram för att gynna rika och slå på alla med låga inkomster. Frågor om vård, skola och omsorg begravs i utredningar.”

Läs mer

Populärt