fbpx
PolitikAndersson till Kristersson: "Titta på dina partivänner i Sölvesborg"

Andersson till Kristersson: ”Titta på dina partivänner i Sölvesborg”

Hur kommer det bli med Moderaterna på riksnivå om man väljer att avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna, frågar Magdalena Andersson i mandatperiodens första partiledardebatt.

Onsdagens partiledardebatt kommer kanske inte gå till historieböckerna som den mest intensiva, men det är tydligt att den nya statsministern Ulf Kristersson står inför stora utmaningar.

Ingenstans blev det tydligare än i ett replikskifte mellan statsministern och oppositionsledaren Magdalena Andersson.

Starka reaktioner mot M

Ulf Kristersson valde i sitt anförande att tala om enighet och att han vill hitta breda överenskommelser i riksdagen. Överenskommelser som kan gå utanför hans regeringsunderlag, som är helt beroende av Sverigedemokraterna.

Andersson öppnade för samarbete, men ifrågasatte hur Kristersson kan tala om enighet när han samarbetar med SD som har en politik som helt bygger på polarisering.

– Vi har sett konsekvenserna av att samarbeta med ett parti som Sverigedemokraterna, sa Andersson.

– Titta på dina partivänner i Sölvesborg, Ulf Kristersson.

I Sölvesborg, Jimmie Åkessons hemkommun och SD:s starkaste fäste, lämnade Moderaterna samarbetet med SD. Istället sökte man en majoritet tillsammans med bland annat Socialdemokraterna.

Reaktionerna från SD-anhängarna var våldsamma. Flera av kommunens M-toppar har utsatts för hot och hat online och via telefon.

– Helgen har varit fruktansvärd. Folk ringer mig privat och skriker att jag ska ”brinna i helvetet”, säger M-gruppledaren Kith Mårtensson till SVT.

Flera av hoten har polisanmälts.

”Min dörr är öppen”

Om Kristersson söker något annat än polarisering sa Andersson i debatten att hennes dörr står öppen. Samtidigt lyfte hon frågan om hur reaktionen skulle bli om Kristersson och hans parti väljer att hitta samarbeten som utesluter SD.

– Men hur kommer det bli med Moderaterna på riksnivå om man väljer att avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna? Blir det samma väg som Moderaterna i Sölvesborg har fått vandra, frågar Andersson.

Läs mer

Populärt