fbpx
HemNyheterAndrahandshyrorna rusar – de mest utsatta drabbas

Andrahandshyrorna rusar – de mest utsatta drabbas

Det är en bra affär att hyra ut sin bostadsrätt i andra hand. Bara sedan februari har medianhyrorna för en etta höjts med 1 500 kronor. De som drabbas är bostadsmarknadens mest utsatta.

Den ekonomiska krisen är här och med skenande priser på mat och el försöker vi alla hålla hårdare i slantarna.

Högerregeringen verkar vilja fokusera på de som äger sitt boende, genom att bland annat föreslå sänkta elräkningar för elslukande villor och, trots varningar från riksbanken och andra experter, arbeta för att stoppa amorteringskravet för de som dragit på sig för stora bostadslån.

I skuggan av detta ställs de hundratusentals svenskar som lever i de otryggaste boendeformerna, som inneboende eller genom att hyra i andra hand. De får väldigt en väldigt liten del av de ekonomiska satsningarna, men deras kostnader ökar snabbt.

Bra affär att hyra ut

Bara i Stockholm var det i slutet av 2021 runt 165 000 personer som antingen var inneboende eller hyrde i andra hand. Eftersom det är boendeformer som både är otryggare och dyrare än att äga eller att ha ett förstahandskontrakt, är det få som väljer dem. Man har helt enkelt inte något val.

2013 gjorde Alliansregeringen det mer förmånligt att hyra ut sin bostad i andra hand genom att inför så kallade “kostnadsbaserade” hyror. Det blev alltså möjligt att tjäna mer pengar bara på att äga en bostad.

Sedan dess har andrahandshyrorna rusat. Mellan 2009 och 2017 ökade hyrorna i bostadsrätter som hyrdes ut med 84 procent. Allra mest ökade de i Stockholm, även om man jämför med ökad disponibel inkomst.

Stora ökningar 2022

Nya siffror visar att prisrusningen inte stannat av – den har snarare eskalerat. Bara under 2022 har andrahandshyrorna i storstadsregionerna höjts rejält. Det visar siffror från Blocket Bostad som Sveriges Radio tagit del av.

Mellan februari och september i år har medianhyran för en andrahandsetta i Göteborg ökat med 1 500 kronor i månaden. Samma prisökning gäller för treor i Stockholm, och där ligger medianhyran nu på hela 19 900 kronor i månaden.

Höjningen motsvarar närmare 60 Skogaholmslimpor eller drygt 35 falukorvar, även om man handlar i den hutlöst dyra butik där Ebba Busch tydligen shoppar.

Många av de som tvingas till de otryggaste boendena är de med minst marginaler som inte har några andra alternativ.

– Det är resultatet av en undermålig bostadspolitik. Det är återigen de allra mest utsatta som drabbas nu när det är svåra tider, det är unga och andra som inte är etablerade på bostadsmarknaden, säger Hyresgästföreningens chefsekonom Martin Hoverberg, rapporterar Aftonbladet.

För att komma till rätta med de höga andrahandshyrorna efterlyser Hyresgästföreningen politiska förändringar. Med tanke på att dagens situation skapades senaste gången vi hade en högerregering bådar inte gott för att dagens hyreskris ska prioriteras av regeringen Kristersson.

RELATED ARTICLES

Populärt