NyheterHyresvärdarnas drag: Sänker temperaturen

Hyresvärdarnas drag: Sänker temperaturen

För att sänka sina kostnader har många hyresvärdar tagit beslutet att sänka innetemperaturen i lägenheter, så att det är nära gränsen för vad som är hälsosamt.

En kartläggning från Hem & Hyra visar att många fastighetsägare överväger att sänka temperaturen inne i sina fastigheter i vinter.

Orsaken är främst de höjda elpriserna som gör att fastighetsägarnas vinstmarginaler minskar. Istället för att ta den kostnaden får hyresgäster stå ut med kallare hem.

De flesta sänkningarna görs av hyresvärdar i södra Sverige, där ju elpriserna stigit som allra mest. Bland annat ska hyresvärdar i skånska Vellinge och Simrishamn sänka temperaturerna från 21 till 20 grader.

För Simrishamnsbostäder beräknas sänkningen spara mellan 500 000 och 700 000 kronor.

Rekommendationer för svaga grupper

Hur varmt man vill ha inne är såklart en smaksak, men för kyliga bostäder är inte bra för hälsan. Lägsta tillåtna lufttemperatur inne är 18 grader, men Folkhälsomyndighetens rekommendation är 20 grader. Det gäller mitt i rummet, en meter upp. Vid golvet är lägst tillåtna temperatur 16 grader.

Särskilt viktig är innetemperaturen för känsliga grupper, som exempelvis äldre. Där är rekommendationen 22 till 24 grader. Under denna temperatur kan kylan påverka hälsan negativt.

Kan få återbetalning

Om det är för kallt i en lägenhet kan hyresgästen ha rätt till kompensation. Om temperaturen är så låg att du ”inte kan utnyttja den till fullo” kan du enligt Hyresgästföreningen få nedsatt hyra för den perioden.

Det första steget vid för kall lägenhet är att kontakta hyresvärden. Om denne inte ordnar problemet och höjer värme kan hyressänkning bli aktuellt.

Läs mer

Populärt