UtblickEU-liberaler missnöjda med L

EU-liberaler missnöjda med L

Att L ingår i en regeringsuppgörelse med SD gillas inte av EU-parlamentets liberala partigrupp, även om inte SD sitter i regeringen.

– Inte tillfredsställande, säger franske gruppledaren Stéphane Séjourné.

Redan direkt efter det svenska valresultatet höjdes irriterade röster i liberala partigruppen RE (Förnya Europa) angående svenska L:s villighet att förhandla om en regering som skulle stödja sig på SD.

Efter förra veckans regeringsuppgörelse väntar nu nya diskussioner inom RE-ledningen vid veckans EU-parlamentssittning i Strasbourg.

– RE har sin grund i kampen mot populism och ytterhögern. Det finns alltid andra sätt att styra på. Den svenska situationen är inte tillfredsställande – det är det minsta man kan säga, fastslår RE-ledaren Stéphane Séjourné på en pressbriefing i Strasbourg.

– Vi vill inte sopa något under mattan. Det här handlar om principer och den här debatten behöver vi ha i gruppen både i dag och i morgon, säger Séjourné.

Stöd för Karlsbro

Rent praktiskt skulle RE kunna stänga av eller rent av utesluta L från sin grupp. Gruppledaren betonar dock att irritationen gäller partiets agerande i regeringsförhandlingarna och inte Karin Karlsbro, som är den enda EU-parlamentsledamoten från svenska L.

– Det är någon som alltid har kämpat mot ytterhögern. Jag känner mig mycket bekväm med henne och hennes övertygelser, säger Séjourné i Strasbourg.

Karlsbro själv räknar med att kritiken och debatten kommer att fortsätta, men att det inte kommer att påverka hennes roll i partigruppen.

”Svårsmälta delar”

På en pressträff med svenska journalister i Strasbourg konstaterar hon att regeringsuppgörelsen innehåller ”svårsmälta delar”. Samtidigt manar hon det egna partiet att värna sina värderingar, inte minst under våren 2023, då Sverige är ordförandeland i EU:s ministerråd.

– ag förväntar mig av mitt eget parti att vi under kommande EU-ordförandeskap levererar en klockrent hundraprocentig hög profil när det gäller att försvara rättsstatens principer och jobbar hårt mot de medlemsländer som bryter mot dem – och att det inte på något sätt är så att Sverigedemokraternas syn på detta ges avtryck i arbetet, säger Karlsbro i Strasbourg.

Läs mer

Populärt