fbpx
UtblickDansk folkeparti på väg att åka ur

Dansk folkeparti på väg att åka ur

Med mindre än två veckor kvar till folketingsvalet i Danmark ser Sverigedemokraternas systerparti Dansk folkeparti (DF) ut att hamna under spärren. Tidigare statsministern Lars Løkke Rasmussens stöd växer snabbt i slutspurten.

Högerpopulistiska DF har legat och balanserat kring tvåprocentsspärren en längre tid. I den senaste mätningen från institutet Voxmeter uppmäts partiets stöd till 1,8 procent.

Det är första gången partiet hamnar under spärren i en Voxmeter-mätning.

Nya utmanare

DF var under lång tid ett av Danmarks största partier, men det har haft interna splittringar och svåra ledarskiften, samtidigt som de traditionella storpartierna Socialdemokratiet och Venstre har närmat sig partiets hållning i framför allt migrationsfrågan.

Dessutom bedöms många tidigare DF-väljare intressera sig för Danmarksdemokraterne, det nya högerparti som har bildats av Venstres tidigare invandrings- och integrationsminister Inger Støjberg.

En annan tidigare Venstre-topp som har bildat ett eget parti är den före detta statsministern Lars Løkke Rasmussen. Hans Moderaterne bildades i juni och låg för en månad sedan under spärren i opinionsmätningarna. I den nya Voxmeter-mätningen har partiet ett stöd på 9,2 procent och ser ut att bli Danmarks tredje största parti.

Kan få avgöra

Moderaterne och Løkke Rasmussen har avstått från att välja sida i blockpolitiken och kan mycket väl bli kungamakare efter valet. Det röda blocket leder över det blå i opinionsmätningen, men inget av dem når en egen majoritet.

Lars Løkke Rasmussen har den senaste veckan fått frågor om huruvida han kommer att vill bli statsminister ännu en gång och då inte uteslutit det. Han har inte heller velat välja mellan statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) och Jakob Ellemann-Jensen (Venstre).

Konservative folkeparti, som länge utmanade om ledartröjan i det borgerliga blocket, fortsätter att tappa stort efter en rad mediestormar kring partiledaren Søren Pape Poulsen. Det får knappt 8 procent i mätningen, efter att ha haft omkring dubbelt så mycket i slutet av sommaren.

Läs mer

Populärt