fbpx
HemNyheterFackförbund vill se ny typ av krisavtal

Fackförbund vill se ny typ av krisavtal

LO-förbunden kallar krisavtalet ett ”rättviseförslag” som ska hjälpa fler lågavlönade att klara sin ekonomi i särskilt svåra tider.

För att stärka arbetstagarna i en tid av inflation och kris föreslår fem LO-förbund en ny typ av gemensamt krisavtal för hela arbetsmarknaden.

”Målet är att stärka de lågavlönade grupperna på arbets­marknaden samtidigt som samhälls­ekonomin inte äventyras”, skriver Byggnads, Seko, Målarna, Fastighets och Elektrikerna på Svenska Dagbladets debattsida.

Den föreslagna modellen bygger på att alla, oavsett lönenivå, får en lika stor månatlig löneökning i kronor. Beloppet ska räknas ut genom att en procentsats multipliceras med den genomsnittliga snittlönen.

”Förslaget ska ses som ett ettårigt krisavtal i en exceptionell tid. Det skulle göra att fler lågavlönade skulle klara av sin privata ekonomi, bo kvar i sina hem, se till att barnen kan fortsätta med sin idrott och att kunna ställa mat på bordet. Helt enkelt ett rättvise­avtal där klyftorna inte ökar i en svår tid”, skriver fackförbunden.

RELATED ARTICLES

Populärt