fbpx
HemBreakingMagdalena Andersson om gängen: En fara för hela Sverige

Magdalena Andersson om gängen: En fara för hela Sverige

Inom loppet av två veckor har sex personer skjutits i Södertälje, varav tre till döds.

– Våld gör någonting med vårt samhälle, varje skott i sig är ett misslyckande, säger statsminister Magdalena Andersson vid ett besök i staden.

Under tisdagsmorgonen besökte statsminister Magdalena Andersson (S) Södertälje och träffade där avgående kommunalråd Boel Godner (S) och Caroline Aspegren, områdespolischef i Södertälje. Detta med anledning av de många skjutningarna på kort tid i staden, där statsministern gavs en lokal lägesbild över den mörka utvecklingen.

– Södertälje har efter en period av relativt lugn nu drabbats av en både brutal och hänsynslös våldsspiral, sade Magdalena Andersson vid en pressträff efter mötet.

Hon beskrev vidare hur skjutningarna sätter hela samhällen i skräck, där boende inte törs släppa i väg sina barn eller röra sig ute om kvällarna, och hur gängen är en fara för alla som kommer i deras väg.

– Det är också en fara för hela Sverige, för vår gemenskap och vår samhällsmodell, säger Magdalena Andersson.

”Bitit sig fast”

Kriminaliteten, säger statsministern, närs av en alltför stor segregation och stora klyftor människor emellan.

– En stor migration kombinerad med en för svag integration har ju bidragit till den segregationen som nu göder kriminella gäng, som gjort att de har kunnat bita sig fast, växa och sprida sitt gift.

Mycket mer arbete mot segregationen behövs, anser Andersson.

– Här önskar jag att vi har gjort mer, och det är helt uppenbart att det hade behövts. Jag förutsätter att en ny regering nu kommer att vidta fler åtgärder för att inte bara gå vidare med de straffskärpningar som ligger på bordet, utan också se till att vidta kraftfulla åtgärder för att minska segregationen och de ekonomiska klyftorna.

Flera misstänkta

Det som av Boel Godner kallats ”Södertäljes svarta veckor” inleddes den 23 september, då en 20-årig man skadades allvarligt vid en skottlossning i stadsdelen Saltskog. Några dagar senare, skottskadades ytterligare en man. Därefter har tre dödliga skjutningar ägt rum, två i Ronna och ytterligare en i Saltskog. Dödsoffren är alla tre män, två 19-åringar och en man i 40-årsåldern.

Flera män sitter frihetsberövade misstänkta för inblandning i dödsskjutningarna. Bakom händelserna tros en maktkamp inom det så kallade Södertäljenätverket ligga, där olika falanger nu skjuter mot varandra.

RELATED ARTICLES

Populärt