HemNyheterEfter valsveket – SD rasar i ny mätning

Efter valsveket – SD rasar i ny mätning

Som man bäddar får man ligga. Nu syns högerns tuffa höst i en ny opinionsmätning.

Om det varit val idag hade Magdalena Andersson tagit hem en jordskredsseger. Det visar en ny opinionsmätning från Sifo.

I mätningen, som publicerades i Svenska Dagbladet, går det särskilt väldigt dåligt för Sverigedemokraterna.

Under valrörelsen lovade Sverigedemokraterna guld och gröna skogar – sänkta drivmedelspriser med tio kronor, 20 miljarder till rättsväsendet och en orörd alkoholskatt var bara några löften som gjorde SD till näst största parti i valet.

Men efter valet bestämde sig SD för att svika vallöfte efter vallöfte tillsammans med högerregeringen – nu kommer väljarnas dom.

I mätningen får SD bara 17,7 procent – det är nästan fyra procentenheter under valresultatet från 11 september. Alltså har ungefär en kvarts miljon svenskar övergivit SD på bara två månader.

Även Liberalerna har det jobbigt. Johan Pehrsons bevingade ord om att ”man säger en sak före valet och sen säger man en sak efter valet” har inte imponerat på väljarna, och L hamnar under spärren i mätningen.

Socialdemokraterna ökar

Bäst i mätningen går det för Socialdemokraterna, som lägger sig på 33,4 procent – en ökning med tre procentenheter jämfört med valet.

Tillsammans skulle Magdalena Anderssons underlag få hela 52,1 procent av rösterna om det varit val idag. Högerblocket, med Liberalerna borträknade, hade bara fått katastrofala 42,6. Tydligen är löftesbrott och respektlöshet mot väljarkåren inte ett vinnande recept.

Mätningen från Sifo (skillnad mot valresultatet inom parentes)

Socialdemokraterna: 33,4 (+3,1)

Moderaterna: 20,1 (+1)

Sverigedemokraterna: 17,7 (-3,8)

Vänsterpartiet: 8,2 (+1,5)

Centerpartiet: 5,5 (-1,2)

Miljöpartiet: 5 (+/-0)

Kristdemokraterna: 4,8 (-0,5)

Liberalerna: 3,6 (-1)

RELATED ARTICLES

Populärt