fbpx
HemNyheterNu kan elpriset bli värre – nya hårda slaget

Nu kan elpriset bli värre – nya hårda slaget

Under valrörelsen lovade Ulf Kristersson att de svenska hushållen skulle kompenseras för de skyhöga elpriserna. Ännu har ingen sett röken av några pengar och nu kommer nästa slag mot de svenska elkunderna.

Efter många om och men presenterade högerregerigen i slutet av oktober sin modell för elpriskompensation. Landets södra delar ska kompenseras retroaktivt för perioden oktober 2021 till september 2022 och pengarna, hela 55 miljarder kronor, ska tas från Svenska kraftnäts så kallade flaskhalsintäkter.

Men oavsett hur priserna blir den här vintern är det osäkert om det blir någon ny kompensation nästa år. Den här nya smockan mot elkunderna levereras av Svenska kraftnät, som ser en osäker framtid för elmarknaden:

– Det är så osäkert och så mycket som påverkar, så ser inte vi att det vore ansvarsfullt att föreslå åtgärder som vi inte vet om vi har täckning för, säger Malin Stridh, chef för avdelningen elmarknad på Svenska kraftnät, rapporterar Dagens Nyheter.

Förutom den stora osäkerheten är Svenska kraftnäts oro att för många löften skulle kunna göra att elkonsumtionen ökar. Det är fortfarande viktigt att elanvändandet i Sverige är ansvarsfullt och att såväl företag som hushåll försöker dra ner på sin elförbrukning.

Kompensation för vintern 2021-2022 hjälper ju dock inte om elpriserrna blir ännu högre i år. Och om priserna även rusar i norr kommer de hushållen inte se en enda krona, eftersom elstödet enbart ges till landets södra delar.

Brutet vallöfte

Oavsett det stora frågetecknet gällande om hushållen kommer få stöd för kommande elprisrusningar är det tydligt att regeringen inte hållit sina vallöften.

Då lovade bland annat Moderaterna ett högkostnadsskydd av norsk modell, som skulle innebära att staten gick in och betalade elräkningen över ett visst pris per kilowattimme.

Det lovades även att högkostnadsskyddet skulle vara på plats den första november, innan vinterns höga elräkningar. Nu vet vi att så inte blir fallet. Den senaste uppgiften är att regeringen hoppas att kompensationen skulle kunna betalas ut under första delen av 2023.

Fram tills dess är svenska hushåll, tvärtemot vad som lovades, helt utan stöd om elkrisen fördjupas ytterligare.

RELATED ARTICLES

Populärt