fbpx
SverigeRegeringens nya kärnkraftsmiss: “Helt omöjligt”

Regeringens nya kärnkraftsmiss: “Helt omöjligt”

Regeringen och Sverigedemokraternas dröm om mer kärnkraft i Sverige verkar allt mer avlägsen.

Mer kärnkraft ska enligt regeringen och SD lösa såväl el- som klimatkrisen. Men det blir allt mer tydligt att partierna inte kunnat eller velat förstå hur krångligt och dyrt det kommer bli att få till fler kärnkraftsreaktorer i Sverige.

Den senaste kärnkraftsmissen rör de nedstängda reaktorerna Ringhals 1 och 2. I Tidöavtalet kan man läsa att ”en genomgående utredning av vad som skulle krävas för återstart av Ringhals 1 och 2 bör genomföras förutsättningslöst och skyndsamt”.

Enligt Ringhals vd Björn Linde behövs ingen utredning – det går nämligen inte att starta upp reaktorerna igen.

– Om man tror att man kan återstarta Ringhals 1 och Ringhals 2 och att vi ska producera el om ett antal år så är det helt omöjligt, säger han till SVT.

De två nedstängda reaktorerna håller på att monteras ner och kärnbränslet har redan transporterats bort. Dessutom är de så gamla att de bara kunnat drivas i fem eller sex år till. Linde avråder från att slösa pengar på en utredning, då den enligt honom bara kommer komma fram till samma sak som han och de andra som arbetar på Ringhals redan vet.

Dyr satsning

Det är inte klart om det blir någon utredning om Ringhals 1 och 2, men vad som står klart är att det kommer bli mycket dyrt med kärnkraft. 

I Tidöavtalet garanteras att 400 miljarder kronor ska avsättas till nya reaktorer. Det kan jämföras med statens utgifter för hälsovård och social omsorg som de närmaste åren ska ligga runt 100 miljarder årligen.

Och trots den ofattbart höga summan kommer pengarna inte räcka till utan investeringar utifrån. Regeringen tycks ha räknat med att hjälpen skulle komma från Tyskland, i form av numera statligt ägda Uniper.

Barsebäcks svenska vd sa i oktober att Uniper skulle investera i kärnkraft i Sverige och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) kallade detta besked för “glädjande”. Tyvärr verkar det som att hon inte tagit kontakt med Uniper innan hon uttalade sig om saken i SVT:s Agenda.

Den tyska delen av Uniper är nämligen mycket tydlig med att det inte kommer bli någon ny kärnkraft i Sverige för deras del. Tyskland arbetar tvärtemot med att stänga ner landets kärnkraft och det är inte aktuellt att göra investeringar utomlands.

Det verkar allt mer som att regeringen och SD:s kärnkraftsvurmande är en skrivbordsprodukt, med liten koppling till hur verkligheten faktiskt ser ut. Det enda som experterna och Tidöpartierna verkar vara överens om är att det kommer ta tid och att de är svårt att se att ny kärnkraft skulle kunna vara igång det här årtiondet. Vad regeringens plan är för att lösa elkrisen fram tills dess återstår att se.

Läs mer

Populärt