fbpx
NyheterNya beskedet: Inget elstöd i år

Nya beskedet: Inget elstöd i år

Före valet lovade M, SD, KD och L att ett elstöd skulle vara på plats innan 1 november. Men nu kommer ett nytt besked.

Som barn får man lära sig att det är dumt att lova saker man inte vet om man kan hålla.

Det nya beskedet om elstödet visar att det inte blir några pengar före jul. Förmodligen lär det dröja en bit in i nästa år innan det kommer några pengar.

Anledningen är att det är mycket detaljer som måste på plats innan regeringen, svenska kraftnät och Försäkringskassan kan betala ut de 55,6 miljarder kronor som stödet kommer att kosta.

– Jag skulle säga att det sker sannolikt efter jul, säger Malin Stridh, chef för avdelningen Elmarknad på Svenska kraftnät, till Expressen.

Samtidigt sitter Försäkringskassan och väntar på besked från Kristerssons regering, som inte kommit med förordning.

– Vi har valt att inte ge några kommentarer om det här i avvaktan på förordningen som vi väntar på från regeringen. Jag vill i övrigt inte kommentera utmaningar, risker eller tidsperspektiv, säger Fredrik Falk, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till Expressen.

Löftesbrott från regeringen

I valrörelsen blev energifrågan en av de stora snackisarna. Högerblocket, som nu bildat regering, lovade tillsammans med Sverigedemokraterna att ha ett elstödspaket på plats 1 november – ett löfte som man uppenbarligen inte kunder hålla.

När stödet väl klubbades av högerpartierna visade det sig att stödet bara skulle gälla retroaktivt perioden oktober 2021–september 2022, och bara för södra Sverige. Nu verkar det alltså som att de som väntar på elstödet får vänta en bit in på 2023 innan det kommer några pengar.

Läs mer

Populärt