fbpx
BreakingEbba Busch: Elstödet var visst på plats 1 november

Ebba Busch: Elstödet var visst på plats 1 november

Energiministern säger nu att stödet var på plats 1 november, och att hon aldrig lovat att pengarna skulle vara hos hushållen före jul.

Ett gemensamt löfte från de fyra högerpartierna inför valet var att ett högkostnadsskydd hela Sverige, både privatpersoner och företag, skulle vara på plats innan 1 november 2022.

Med facit i hand så kan man lätt konstatera att det inte riktigt blev så. När elstödet till företag kommer vet ingen, däremot kanske det kommer ett elstöd till hushållen någon gång i februari – men då bara till södra Sverige.

Under hösten har regeringen fått hård kritik för att ha lovat saker man inte kunnat hålla och för att svika sina väljare.

Men energi- och näringsminister Ebba Busch anser inte att man ljugit om elstödet.

I en intervju med Aftonbladet säger hon så här;

– Elprisstödet var på plats innan första november. Det var inte ute hos hushållen. Det har åtminstone inte jag gett några löften om att det skulle vara.

Ebba Busch menar alltså att löftet innebar att en plan för stödet skulle vara klar till 1 november, inte att pengarna skulle vara utbetalda.

Men den som läser löftet, som publicerades nio dagar före valet, kan lätt få en annan uppfattning.

Så här stod det på Ulf Kristerssons Facebook-sida, i vad han kallade för ett ”gemensamt löfte” från honom själv, Jimmie Åkesson, Johan Pehrson och Ebba Busch.

”Om vi vinner valet och jag bildar en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema elpriserna, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte.”

Läs mer

Populärt