fbpx
BreakingKristersson: SD-utspel skadade Natosamtal

Kristersson: SD-utspel skadade Natosamtal

Statsminister Ulf Kristersson är kritisk till SD-toppars uttalanden nyligen om Turkiet och koranbränning.

Det handlar närmare bestämt om SD-ledaren Jimmie Åkessons beskrivning av Turkiets president Erdogan som en ”islamistisk diktator” och om justitieutskottets ordförande Richard Jomshofs uttalande om koranbränning: ”blir de upprörda, så elda hundra till.”

– Jag tycker att båda var dåliga uttalanden. Framförallt det om koranbränningen tycker jag var ett väldigt dåligt uttalande som på allvar skadar Sveriges möjligheter att kunna enas med Turkiet, säger statsministern i en intervju med Expressen.

Utvärderades inte

Ulf Kristersson berättar vidare att det inför regeringsbildningen inte gjordes någon utvärdering av SD och vilken roll partiet skulle kunna spela i Natoprocessen.

– Absolut inte. Vi utvärderade inget parti. Vi visste att det var fyra partier som länge hade varit för, och fyra som länge hade varit emot. Jag var helt övertygad om att när Finland bestämde sig för att gå med i Nato, då måste Sverige också gå med i Nato. Ganska snabbt därefter så ändrade sig både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna och då valde jag utan förbehåll att välkomna båda.

Docka och koranbränning

Den 11 januari hängdes en docka föreställande Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upp i fötterna utanför Stockholms stadshus i samband med en demonstration.

Den 21 januari brände den högerextreme politikern Rasmus Paludan en koran i samband med en en tillståndsgiven manifestation i närheten Turkiets ambassad i Stockholm.

Händelserna väckte ont blod i Turkiet och en debatt om yttrandefriheten i Sverige uppstod.

Häromdagen uppgav Erdogan att Turkiet inte kommer att bevilja Sverige medlemskap i Nato så länge som koraner tillåts brännas i landet.

Läs mer

Populärt