fbpx
BreakingSkalv i Turkiet och Syrien – fler än 1 300 döda

Skalv i Turkiet och Syrien – fler än 1 300 döda

Kraftfulla jordskalv har skakat sydöstra Turkiet och norra Syrien under natten. Hittills har fler än 1 300 människor hittats döda.Tusentals raserade byggnader söks igenom på morgonen. Dödstalet stiger snabbt.

Det första och starkaste skalvet skedde strax efter klockan 04 lokal tid (02 svensk tid). Dess magnitud har uppmätts till 7,8.

Under de tidiga morgontimmarna har många människor hittats döda i både Turkiet och Syrien. Minst 1 300 personer har omkommit, enligt de senaste uppdateringarna från turkiska och syriska myndigheter, samt från företrädare för de rebellstyrkor som styr i nordvästra Syrien.

Det stora skalvet har följts av minst 20 efterskalv, där det starkaste har haft en magnitud på omkring 6,6. När solen stiger uppdagas en väldig förödelse.

Redan i ett tidigt skede varslade USA:s geologiska myndighet USGS om att så många som 1 000 människor kan ha omkommit till följd av skalven, sett till skalvets styrka, epicentrum och att det skedde på nästan 18 kilometers djup. Dessutom bedöms byggnationen i de drabbade områdena inte vara särskilt motståndskraftig.

Rop från rasmassor

När marken började skaka sprang invånare i tiotals städer ut ur sina hem i nattmörker och vinterkyla, där det har fallit regn och snö på flera håll. Temperaturen har legat kring nollan under natten.

Bara i Turkiet har fler än 1 700 byggnader kollapsat, meddelar vice president Fuat Oktay vid en pressträff enligt flera medier.

Epicentrum var omkring 33 kilometer från den turkiska provinshuvudstaden Gaziantep och 26 kilometer från staden Nurdagi som ligger i den sydöstra delen av landet.

Från den turkiska staden Adana berättar journaliststudenten Muhammet Fatih Yavus att tre bostadshus rasade samman i närheten av hans eget hem, rapporterar AP. Han berättar att en räddningsinsats pågår bland betong och bråte, där en person har hörts vädja om hjälp. Adana ligger minst 15 mil väst om skalvets epicentrum.

Människor försöker rädda en person från rasmassorna i Adana, Turkiet. FOTO: IHA agency via AP via TT

Omkring 30 mil öster om epicentrum, i staden Diyarbakir, pågår räddnings- och sökinsatser med stora kranar. Bilder visar hur hela flerfamiljshus har fallit ihop.

Många har redan flytt

I Syrien har byggnader rasat samman i bland annat storstaden Aleppo, som till stora delar raserades i Syrienkriget. Det har också skett i Hama, som ligger ytterligare längre söderut.

I Syriens nordvästra hörn har rebellstyrkor som stöds av Turkiet upprättat ett separat styre sedan flera år tillbaka. Upp emot fyra miljoner syriska internflyktingar beräknas ha sökt skydd där, i ett område där såväl bostäder som vårdsystem bedöms vara klart bristfälliga.

De rebellstyrda myndigheterna beskrev tidigt situationen som katastrofal.

– Vi befarar att dödstalen uppgår till flera hundra, säger Muheeb Qaddour, läkare i staden Atme, om läget i de rebellkontrollerade områdena när AP når honom på telefon.

”Åk inte bil”

Turkiska myndigheter rapporterar drygt 280 dödsfall från minst tio olika provinser, samt fler än 2 300 skadade. I Syrien har 237 personer hittats döda i fyra olika regioner som står under regeringens kontroll, meddelade den syriska vårdmyndigheten i Damaskus vid halv åtta-tiden på morgonen, svensk tid. Dödstalen som anges från rebellföreträdare i Syrien har ännu inte stigit lika snabbt.

Från samtliga håll rapporteras flera tusen skadade.

Gazianteps guvernör Davut Gül skriver på Twitter att ”skalvet kändes starkt i vår stad”, rapporterar turkiska CNN.

Han uppmanar invånarna att hålla sig utomhus och att behålla lugnet.

”Åk inte bil. Skapa inte köer på huvudvägarna. Överbelasta inte telefonsystemet”, skriver guvernören.

Kändes i Kairo

Flera efterskalv har följt på de första och Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu vädjar till människor att inte gå in i skadade byggnader eftersom de riskerar att rasa.

Förödelsen har varit enorm. Här en bild från Diyarbakir, Turkiet. FOTO: REUTERS/Sertac Kayar via TT

– Vår viktigaste uppgift är att få ut de människor som är begravda under byggnader som har rasat och transportera dem till sjukhus, säger han.

Skakningar ska ha fått människor att springa ut på gatorna i Libanons huvudstad Beirut och i Syriens huvudstad Damaskus, som ligger i landets sydvästra del. Skalvet ska ha känts ända borta i Egyptens huvudstad Kairo.

I Italien utfärdades tidigt på morgonen en preliminär tsunamivarning för landets södra delar, som senare drogs tillbaka.

Turkiet har begärt akuthjälp av EU, uppger landets krismyndighet.

Sveriges utrikesdepartement har hittills inga uppgifter om skadade svenskar.

Läs mer

Populärt